Élet-Stílus

Viperával verték az eszméletlen szurkolót

Az egyik magyar szemtanú szerint mindenféle figyelmeztetés nélkül támadtak rájuk a szlovák rendőrök, és válogatás nélkül mindenkit megvertek. A magyar rendőrség tájékoztatást kért a szlovákoktól, várhatóan hétfőn délután ismertetik annak a tartalmát.

„Ok nélkül támadtak a kommandósok. Tehát nem volt semmiféle dobálás vagy esetleg valami zaklatás, akármi, provokálás. Ok nélkül nekünk rontottak, végigfutottak az egész szektoron. Aki feküdt, összerúgták; aki próbált segíteni a fekvő, megvert embereken, ugyanúgy megverték” – nyilatkozta a Dunaszerdahely (DAC)-Slovan Bratislava mérkőzésén történtek után az egyik magyar szemtanú a Szent Korona Rádiónak.

A helyszínről mentőhelikopterrel elszállított magyar szurkoló névtelenül nyilatkozó barátja szerint a már eszméletlen Lengyel Zoltánnak a szlovák rendőrök megtaposták a fejét, és viperával ütötték-verték: „Segíteni próbáltak a szervezők és egy-két gondozó, vagy én nem tudom kik…, de őket is megverték. Majd behúzták a pályára és otthagyták. Akkor futottak oda a mentősök és újraélesztették.”

A rendőri intézkedések során 11-en sérültek meg, köztük öt magyar is, a kórházat már vasárnap mindannyian elhagyták. A szlovák rendőrök 31 embert állítottak elő, közülük 16 magyar állampolgár volt, akiket később szabadon bocsátottak.



Galéria (Fotó: MTI)



Galéria (Fotó: MTI)


Számítani lehetett arra, hogy botrány lesz a mérkőzésen. Internetes fórumokon már napokkal korábban elterjedt, hogy a pozsonyi ultrákat cseh és lengyel szurkolók “segítik” majd. Magyarországról több klub – így a Ferencváros – drukkerei, összesen mintegy ezren próbáltak eljutni Dunaszerdahelyre.

Rendbontásokra már a mérkőzés előtt sor került, a rendőrség több Slovan- és DAC-drukkert állított elő. A szlovákiai Új Szó úgy tudja: 13 szurkolót még a meccs előtt előállítottak, 16-an megsérültek, hárman kórházba kerültek. A pozsonyiak a DAC székházát üvegekkel és görögtüzekkel dobálták meg. A rendfenntartó erők közbelépése nyomán több vérző fejű Slovan-drukkert vittek el a helyszínről.

Magán a találkozón 1020 rendőr mellett rengeteg biztonsági őr és katona ügyelt a 10 ezer nézőre. A szlovákok a számos magyar szurkoló érkezése miatt magyar rendőri összekötők részvételét kérték. Alapvető feladatuk volt a biztosítást végző rendőri erőkkel és szurkolókkal való kapcsolattartás. A szlovák rendőrség a kényszerítő eszközök alkalmazását megelőzően az összekötőknek semmilyen tájékoztatást nem adott, a magyar összekötőket a kényszerítő eszközök használatának előkészítésébe nem vonták be.

Ezért is kért a magyar hatóság tájékoztatást a szombat esti eseményekről. A szlovák rendőrség írásbeli tájékoztatását jelenleg fordítják, tartalmát várhatóan hétfőn hozzák nyilvánosságra.

Egy kis történelem

Korábban már volt hasonlóan incidens a magyar szurkolók és a szlovák rendfenntartók között: 1992-ben a Ferencváros Bajnokcsapatok Európa Kupája-selejtezőt játszott a Slovan Bratislava otthonában, akkor a találkozó 60. percében maszkot viselő kommandósok verték meg a zöld-fehér drukkereket. Furcsaság, hogy akkor a játékvezető nem állította meg a mérkőzést, ezért a játékosok később Fair Play-díjban is részesültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik