Élet-Stílus

Jól van a szívátültetett kislány

Sikeres szívátültetést hajtottak végre azon a két és fél éves gyermeken - Mirjamon -, akit Magyarországon elsőként műszívkezeléssel tartottak életben több mint egy hónapig.

A műtétre még szombaton került sor. A gyermek állapota a műtétet követően kielégítő. A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet a beteg állapotának stabilizálásáig nem tesz további nyilatkozatot.

Miniszteri engedély

Ofner Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgató-főorvosa október 15-én tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy megtörtént az első magyarországi gyermekkori műszívbeültetés, a műtét szövődménymentes volt, a kislány jól van. Mint akkor elmondta, a két és fél éves, tíz kilogrammos kislányon szeptember végén végezték el a beavatkozást, miután keringését semmilyen más gyógyszerrel nem tudták fenntartani.

Mirjam újszülött korától szívizombetegségben szenved, azonban a műtétet megelőző két hónapban romlott az állapota, így felkerült a szívtranszplantációs várólistára. A gyermek állapota szeptember végén drámai mértékben romlott, a kislány keringési elégtelenség miatt lélegeztetőgépre került. A műszív beültetésére az orvoscsoport megkapta az egészségügyi miniszter külön engedélyét, így elvégezhették a műtétet a gyermeken.

16 szívátültetés idén

Magyarországon 2008. február 15-én végezték el az első műszíves beavatkozást. Akkor egy súlyos állapotban lévő, szívátültetésre váró 58 éves férfibeteg kapott keringést támogató eszközt a Semmelweis Egyetemen. Váratlan szövődményként február 27-én szívburki vérzés lépett fel, ennek következtében a férfi meghalt. Az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján olvasható információk szerint az idén tizenhat szívátültetést végeztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik