Élet-Stílus

Megszökött egy hiúz Szegeden

Valaki megbontotta a hiúzok kifutójának kerítését a Szegedi Vadasparkban, az állatkert munkatársa csak azt látta, hogy a ragadozó átfúrja magát a lyukon, és eltűnik az erdőben.

A dortmundi állatkertben tavaly született kárpáti hiúz testvérpár idén érkezett a szegedi állatkertbe fajmegmentési program keretében. Az ottani kifutójuk közel 3 hektáros erdő volt, így nem szoktak hozzá az ember közelségéhez. A jelen esetben ez egyben szerencse is, hiszen a Szegedi Vadaspark több mint 40 hektáros erdőben található, amit így feltehetően nem fog elhagyni a hiúz – írja a National Geographic Online.

(MTI)

Hiúzpár Jászberényben (MTI)

A félénksége révén emberre veszélyt nem jelent. Ha valaki mégis meglátja, ne próbálja elfogni, hiszen – mint minden állat – megszorítva keményen védekezik, ehelyett hívja a vadasparkot vagy a rendőrséget, akik szakszerűen be tudják fogni – figyelmeztetnek a szakemberek.

Az elfogás azonban nem egyszerű feladat, a hiúz híres rejtőzködő képességéről, ráadásul hajtani sem szabad, mert akkor megrémülve messzire futna. Élvefogó csapdákat állítottak fel a vadaspark területén, amelyek az állatot testi épségének veszélyeztetése nélkül ejti foglyul. Az élvefogó csapdában egyelőre egy róka volt a „zsákmány”, amelyet szabadon engedtek. De ahogy a nagymacska egyre éhesebb lesz, egyre csábítóbb lesz a számára elhelyezett hús.

Élvefogó csapda - ide kellene besétálnia (Szegedi Vadaspark)

Élvefogó csapda – ide kellene besétálnia (Szegedi Vadaspark)

Bár az állatkerti szakemberek minden igyekezete ellenére napok óta nem sikerül befogni, annyi biztosan tudható, hogy a vadasparki erdőben maradt, esténként többször is szem elé került.

A kárpáti hiúz az eurázsiai hiúz egy alfaja. Nyúlfélékkel, rágcsálókkal, madarakkal, kistestű patásokkal táplálkozik, testtömege 14-36 kg, a vadonban 14-17 évig él. Az 1980-as évekig hazánkban kipusztultnak nyilvánították, az utóbbi időben azonban ismét megjelent az Északi-középhegységeinkben. Fokozottan védett faj.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik