Élet-Stílus

Kevesebb utat újít fel a főváros

Az MSZP-SZDSZ koalícióval többször is együtt szavazó MDF támogatásával fogadta el csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés az önkormányzat 2010-ig szóló útfelújítási programjának módosítását, amellyel a korábbi 300 kilométeres terv 130 kilométerre csökkent.

Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes előterjesztésében egyebek közt azzal indokolta a módosítás időszerűségét, hogy ha most nem döntenek, akkor csúszik a felújítások jövő évi kezdése. Közölte, hogy a módosítással a Thököly útnak a Keleti pályaudvar és a Dózsa György út közti része 2010 májusára készülne el a 4-es metró felszíni munkáinak keretében. A módosítással 2008-2010. között 19,5 milliárd forintot fordítanának útfelújításokra, amelyből 7,1 milliárdot az államtól várnak.

Riz Levente (Fidesz) szerint csődöt mondott a főváros tavaly elfogadott útfelújítási programja. Kifogásolta, hogy a mostani módosítási javaslatról nem kérték ki a kerületek véleményét. A rossz előkészítésnek tulajdonította azt, hogy a módosításban akad néhány éve felújított út is, miközben 30 éves utak kimaradtak abból.

Wintermantel Zsolt (Fidesz) javaslatára a közgyűlés elfogadta azt, hogy a XVI. kerületi Mátyás király utat, amit 2005-ben rosszul, érvényes szerződés módosításával újítottak fel, jövőre ismét felújítsák. Ennek költségét pedig a Strabag Zrt.-re terhelik.

Hunvald György (MSZP) VII. kerületi polgármester módosítását elfogadva a közgyűlés mintegy 350 millió forinttal bővítette a 19,5 milliárdos útfelújítási keretet. A plusz pénzt a Thököly út Baross tér és Dózsa György út közötti részének felújítására költenék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik