Élet-Stílus

5 kísérteti hely halloweenra

admin
admin

2008. 10. 29. 06:30

A boszorkányok, kísértetek ünnepére mi mást lehetne ajánlani, mint szellemjárta, hátborzongató úti célokat. Drakula, a szegedi boszorkányok, a Szürke Hölgy vagy éppen Boleyn Anna szellemének a nyomába eredhetünk október 31-én. Halloweeni úti ötletek a FigyelőNeten.

A vérszívó rezidenciája

A Drakula váraként elhíresült törcsvári (Bran) kastély Erdélyben, Brassótól 30 kilométerre, Törcsvár mellett helyezkedik el. A várat még Nagy Lajos király építtette 1377-ben a Törcsvári-hágó védelmére. A kastélyt – amelynek ugyan nem sok köze van Drakulához – tavaly több mint százmillió euróért (25,5 milliárd forintért) adta el korábbi tulajdonosa, Habsburg Dominik.

Drakula vára (forrás: NG)

A hírhedt Drakula-vár (forrás: NG)

A Drakula-mítosz alapjául valójában a havasalföldi uralkodó, Vlad Tepes kegyetlenségéről fennmaradt történetek (például minden győztes csatája után a veszteseket karóba húzatta) szolgáltak alapul. Mindenesetre a Drakula-kastély turisták tízezreit vonzza évente, akiket a várban kiállítás, a vár lábánál pedig különféle Drakula-ajándéktárgyakat felvonultató bazár és viaszbábukkal benépesített horrorkastély vár.

Anglia legvéresebb építménye

A londoni Tower – amely egykor erődítményként, börtönként, királyi palotaként és fegyverraktárként is funkcionált – népszerű kísértetturisztikai célpontnak számít: több szellem is megfordul a falai között. A Temze partján álló középkori épületegyüttest turisták milliói VIII. Henrik második felesége, Boleyn Anna szelleme miatt keresik fel. A legenda szerint a tragikus sorsú királyné rendszeresen visszatér kivégzésének helyszínére, hóna alatt a levágott fejével, és hűtlen férjét keresi.

(fotó: Fogas Krisztina)

Kísértetekben dúskál a londoni Tower

(fotó: Fogas Krisztina/FN)

A Tower leghíresebb kísértete egyébként a leggyakrabban felbukkanó szellem, ugyanis az 1536-os kivégzése óta 120 helyszínen több mint 30 ezerszer látták. Az ősi bástyák között azonban a börtönben raboskodott férfiak és gyermekek kísértetei, valamint gonosz szellemek is bolyonganak. Sőt a Windsor-kastélyban, az angol királyok egyik rezidenciáján, illetve a London melletti hatalmas Tudor-kastélyban, a Hampton Court Palace-ban is gyakran feltűnnek légies látogatók.

Máglyák a Tisza felett

A boszorkány-sziget (forrás: szeged.hu)

A Boszorkány-sziget voltaképpen egy félsziget (forrás: szeged.hu)

A szegedi Boszorkány-sziget a nevét a magyar történelem legnagyobb és a legutolsó halálos ítélettel, máglyahalállal végződő boszorkányüldözéséről kapta. 1728. július 23-án 14 embert boszorkányság vádjával itt égettek el 3-3 máglyán. A megégetettek között volt a 82 éves Rózsa Dániel is – Szeged akkori leggazdagabb embere, aki a város egykori főbírája és parlamenti képviselője volt –, és az őt boszorkánysággal bevádoló bába, Kökényné Nagy Anna is. A szegedi boszorkányüldözések kiváltó oka a súlyos aszály, illetve a korábbi években pusztító árvíz és éhínség volt, a szegediek ugyanis mindezeket a katasztrófákat a boszorkányok művének tulajdonították.

Föld alatti csonttár

Párizs alatt mintegy 300 kilométer hosszú katakombarendszer húzódik, amelynek egy kis szakasza vezetett túrák keretében látogatható, míg a többi része 1955 óta el van zárva a párizsiak és a turisták elől. Az 1786-ben épült katakombák valódi csonttárként szolgálnak, ugyanis a XVIII. században Párizs túlzsúfolt temetőiből koponyák és csontok millióit (körülbelül 5-6 millió ember földi maradványát) költöztették a 300 kilométernyi üregrendszerbe.

(forrás: wikipedia)

Napjainkban titkos társaságok gyűlnek itt össze

(forrás: Wikipedia)

A látogatók többsége szerint még ma is hallhatóak az exhumáltak kísérteties sóhajai és misztikus hangjai. A katakombarendszer azonban még napjainkban is tartogat meglepetéseket: a rendőrség hol „film noir”-klasszikusokat és thrillereket vetítő titkos moziteremre, hol föld alatti piknikekre, hol pedig orgiázó titkos társaságokra bukkan a barlangrendszer feltáratlan járataiban.

Európa legszellemesebb városa

A legtöbb szellem az angliai Yorkban található, nem csoda, hogy a Szellemeket Kutató Nemzetközi Alapítvány 2000-ben neki ítélte oda az „Európa legszellemesebb városa” címet. A város lakói azzal dicsekednek, hogy körülbelül 140 helyi kísértetük van. A szellemek között éppen menetelő római kori legionáriusok és a XVIII. században elégetett gyerekek szellemei egyaránt felbukkannak.

egy kis halloween-történelem

A halloween a Mindenszentek előestéje (All Hallows’ Evening) angol kifejezésének az összevonásából ered, és az egyik legrégibb ünnepnek számít. Az ünnep mai formája évszázadok során alakult ki a római Pomona-nap, a kelta (újévet ünneplő) Samhain-fesztivál és a keresztény Mindenszentek napja hagyományainak keveredéséből.

York leghíresebb szelleme azonban a királyi színház öltözőjében gyakran megjelenő Szürke Hölgy, akit botrányos viselkedése miatt falaztak be, ugyanis apácaként egy nemesember szeretője lett. (Egyébként az Edinburgh közelében található, luxusszállodaként üzemelő Shieldhill-kastélynak is van egy “Szürkeruhás hölgye”, aki szerelmi bánat miatt lett öngyilkos, a szelleme pedig ma is a kastély termeiben bolyong.)

Az Őrült Alíz, akit 1825-ben az elmebaja miatt York kastélyánál felakasztottak, valamint a Fej nélküli gróf, azaz az árulása miatt kivégzett Thomas Percy, Northumberland grófja is az angliai város neves kísértetei közé tartozik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.