Élet-Stílus

Visszaesett a lakásépítés a fővárosban

Közel 20 százalékkal csökkent az épülő új lakások száma Budapesten a harmadik negyedévben. A jelenlegi pénzügyi válság hatására beszűkülő hitelfelvételi lehetőségek csökkenteni fogják az egyébként is csökkenő keresletet.

A fővárosban 239 értékesítés alatt álló 4 lakásosnál nagyobb projekt van, melyek keretében több mint 22 ezer lakás kerül eladásra. Ez a szám a már átadott (17 490 darab lakással) és az építés vagy tervezés alatt lévő projektekből (4668 darab lakással) adódik össze. Összehasonlítva az év eleji számokkal (6419), megállapítható, hogy a tervezett és épülő új lakások száma közel 20 százalékal esett vissza 2008 harmadik negyedévében – derül ki a Budapesti Lakásprojekt Adatbázis legújabb kutatásából.

A belvárost is érinti

Az épülő új lakások száma leginkább a külső kertvárosi kerületekben (XV., XVI., XVII. és XVIII.) és a belvárosban (V., VI.) esett vissza, míg a hagyományosan sok projekttel rendelkező kerületekben (IX., XI. és XIII.) az építési kedv stagnált.

Arányaiban a legtöbb eladó lakás a XII. kerületben található. Itt a projektekben szereplő 33 ingatlanból még 20 vár új tulajdonosra, tehát 61 százalékos eladatlanságról beszélhetünk. A XX. kerületben a teljes kínálat 46 százaléka, míg az I. és a XI. kerületben 40 százaléka vár értékesítésre. A nagy piaccal rendelkező kerületek, mint a VIII., IX., XIII., XIV., az eladási arányokat tekintve a középmezőnyhöz tartoznak, 20, 21, 27 és 20 százalékos rátával.

Nem rózsásak a kilátások

A jelenlegi pénzügyi válság hatására az újlakás-vásárlók egyre inkább a már átadott lakások felé fognak orientálódni, mely az eladatlan állomány csökkenését jelenti. Ezzel egy időben azonban a fejlesztési kedv is csökkenni fog, mely 2009-ben fogja igazán éreztetni hatását és csökkenteni a kínálatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik