Élet-Stílus

Tíz százalékot visz ki a huzat

A huzatos ablakok, ajtók akár 10 százalékkal is megnövelhetik lakásunk hőveszteségét. Korszerű nyílászárók beépítésével, vagy a meglévők szigetelésével azonban ezt a hőveszteséget akár negyedére is csökkenthetjük – energiatippek a FigyelőNeten.

A nyílászárók esetében a réseken, a tok mentén és az üvegen keresztül egyaránt kiszökhet az értékes fűtési energia. Ha nyílászáróink alapvetően jó állapotban vannak, nem feltétlenül szükséges lecserélni őket, hiszen utólagos szigeteléssel is sokat tehetünk a hőveszteség csökkenése érdekében. Olcsó ám kevésbé tartós megoldás, ha öntapadó szigetelő profilt ragasztunk a nyílászárók éleire.

fotó: Gáti András

fotó: Gáti András

Fa nyílászárók esetében alkalmazható, tartós, és szintén egyszerű megoldás, ha a keretbe mart nútba szilikon alapú szigetelőanyagot illesztünk. Több civilszervezetnél is kölcsönözhető szigetelőgép kedvezményes áron, amelynek segítségével bárki elvégezheti fa ablakainak utólagos szigetelését.

Nagyobb átalakítások, nyílászárócsere

Elvetemedett, rossz állapotú ablakainkat, ajtóinkat érdemes lecserélni. Ilyenkor mindenképpen jobb hővédő képességű nyílászárókat építsünk be – tanácsolja az Energia Klub. A fából készült tok- és keretszerkezetek általában megfelelnek a hőtechnikai elvárásoknak és követelményeknek. PVC profilok esetében érdemes az egyre inkább terjedő négy- és ötkamrás rendszereket választani.

Az ablakokon át távozó hőveszteség ellen leginkább a jó üvegezés véd, mindenképpen érdemes tehát két- vagy háromrétegű üvegezés mellett dönteni. A kettős rétegű üvegezés belső oldalát speciális bevonatú hőszigetelő réteg fedi, és a hőveszteség még tovább csökkenthető, ha az üvegek közti rés nemes gázzal töltik ki.

Mire érdemes odafigyelnünk?

Ha otthonunkat részben vagy teljesen úgynevezett nyílt égésterű berendezésekkel fűtjük (pl. fafűtésű cserépkályhák, kandallók, bizonyos fajta cirkóberendezések), jól gondoljuk át, mielőtt leszigeteljük vagy lecseréljük régebbi nyílászáróinkat. Ezen készülékek használata esetén ugyanis különösen fontos a lakóterek megfelelő légcseréje, amelyhez nem elegendő napjában néhányszor szellőztetnünk.

Ha modern, jó légszigetelésű nyílászáróra cseréljük a régit, ne feledkezzünk meg a hozzá méretezett légbevezetők beépítéséről, amelyek szellőztetés nélkül is biztosítják a megfelelő légáramlatot. Ezek lehetnek szellőzőrácsok, vagy korszerű, önműködő légbevezetők, melyek a kéményhuzattól függően teszik szabaddá illetve zárják el a légbelépő-nyílást. Ebben az esetben is kérjük ki szakember tanácsát!

További praktikus, pénztárcakímélő ötletekért kattintson a Figyelőnet Energiatippek aloldalára!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik