Élet-Stílus

Elhunyt Ezekiel Mphahlele

Nyolcvannyolc éves korában elhunyt Ezekiel Mphahlele dél-afrikai író, akinek nevét elsősorban az apartheid rendszer viszontagságait is bemutató, színes önéletrajzi írásából ismerhette meg a világ.

A család egy közeli barátjának elmondása szerint a hétfő este elhunyt író már hosszú ideje rossz egészségi állapotban volt. Nem messze dél-afrikai otthonától, egy kórházban halt meg.
Mphahlele egyik legismertebb írása az 1959-ben kiadott Down Second Avenue című önéletrajzi könyv, amely magyarul Feketék utcája címmel jelent meg. Ebben bemutatja a Dél-Afrikában eltöltött fiatal éveit, leírja a nyüzsgő Pretoria fekete negyedét, és az apartheid rendszer miatti, 1957-es önkéntes száműzetését.

Mphahlele élt Kenyában, Franciaországban és az Egyesült Államokban, ahol filozófiából doktorált a Denveri Egyetemen, majd 1970-ben visszatért Dél-Afrikába. A fajgyűlölő rendszer bukását követően a művészetek erejét kezdte hangsúlyozni, melyről úgy vélte: képes táplálni a gyarmatosítástól és elnyomástól kimerült kultúrákat.Önéletrajzi kötete mellett The Wanderers című regényét is olvashatta magyarul, Hontalanok címmel a közönség. Az írót vasárnap helyezik örök nyugalomra Dél-Afrikában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik