Élet-Stílus

Amerika segélyt nyújt a GM-Chrysler fúzióhoz

Az amerikai kormány akár már ezen a héten közvetlen segélyt nyújthat a General Motors és a Chrysler fúziójához, hangzott el a VOA rádió keddi tudósításában.

A GM és a Chrysler jelenlegi tulajdonosa, a Cerberus Capital Management pénzügyi befektető csoport 10 milliárd dolláros szövetségi mentőcsomagért folyamodott, szivárgott ki az egyeztetések környezetéből.

Az állam állítólag 3 milliárd dollárnyi elsőbbségi részvényhez jutna az újonnan létrejövő vállalatban. A legnagyobb amerikai autógyárnak, a GM-nek juttatandó tőkeinjekció összege elemzők szerint nagyjából megegyezik a Chrysler jelenlegi, nyomott árával. A GM felvásárolná a Chryslert, és a kormánytól állítólag azt is kérik, hogy vállaljon át 3 milliárd dollárnyi nyugdíjkötelezettséget.

Az összeolvadó GM-Chrysler az amerikai autópiac egyharmadát képviselné a forgalmi adatok alapján. Miközben mindkét cégnek szigorú költségcsökkentő intézkedéseket kell hoznia, a szövetségi segítség, a kétpárti támogatás feltétele, hogy annyi munkahelyet tartsanak meg, amennyi csak lehetséges.

Az amerikai kormány korábban már jóváhagyott egy 25 milliárd dolláros mentőtervet az amerikai autóipar javára, a takarékosabb autók gyártására való átállás jegyében. A GM-Chrysler ezen felül kért 10 milliárd dolláros segítséget.

A keddi The New York Times úgy fogalmazott, hogy a GM “könyörög” a Fehér Háznak a szövetségi segítségért. E nélkül vagy a GM, vagy a Chrysler csődbe menne, állapította meg az újság, amely szerint állami támogatás hiányában és a fúzió elmaradása esetén egy éven belül mindkét vállalatnak elfogyna a pénze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik