Élet-Stílus

A Cluj magyar tulajdonosáról cikkezett a Le Monde

A román labdarúgás két arca címmel közölt írást a Le Monde című francia napilap hétfő délután megjelent számában a két rivális futballcsapat, a kolozsvári CFR 107 és a bukaresti Steaua tulajdonosainak bemutatásával.

A párizsi újság szerint a 23 bajnoki címet és 20 román kupát nyert fővárosi klub dicsőséges története mellett a kolozsváriak mérlege „nevetséges” volt egészen az elmúlt szezonig, ami viszont „hibátlanra” sikeredett az első bajnoki cím elnyerésével.

A 2001-ben még csak harmadik osztályban játszó CFR új tulajdonosnak, Pászkány Árpád üzletembernek köszönheti felfutását, aki 60 millió eurót pumpált a csapatba és argentin, portugál, brazil és elefántcsontparti játékosokat vásárolt.

Az erdélyi futballcsapat 28 játékosa közül jelenleg csak néhányan románok. A fiatal kora és visszahúzódó természete miatt gyakran az angol Chelsea orosz tulajdonosához, Roman Abramovicshoz hasonlított Pászkány is a légiósokban hisz.

A CRF felvállaltan Románia „legmultikulturálisabb csapata” – hangsúlyozza írásában Bruno Lesprit. „Ez az újgazdag Bábel-tornya természetesen haragra gerjesztette a Steaua tulajdonosát, Gigi Becalit, aki annyira indulatos, mint amennyire riválisa visszahúzódó…” – írja a lap.

Pászkány Árpád 60 millió eurót pumpált a csapatba (kronika.ro)

Pászkány Árpád 60 millió eurót pumpált a csapatba (kronika.ro)

Hozzáteszi: a labdarúgás világában 2002-től párhuzamosan feltűnt tulajdonosok mindketten ingatlanspekulációból gazdagodtak meg – Pászkány Kanadában, míg Becali a Bukarest körüli területek felvásárlásából. Az ország legnagyobb vagyonának birtokosaként a Steaua tulajdonosa ráadásul az Új generáció nevű kereszténydemokrata pártot is vezeti.

„A két világháború között a fasiszta Vasgárdát irányító Codreanu csodálójaként a populista és népszerű Becali rendszeresen sértegeti az edzőket, a bírókat, valamint az újságírókat idegengyűlölő érzelmeket gerjesztve”.

A Le Monde emlékeztet: a mindent eldöntő utolsó bajnoki forduló előtt Becali úgy vélte, hogy nevetség tárgya lenne, ha a bajnokságot „a CFR Cluj magyarjai” nyernék meg. Az egyértelműen Pászkány Árpád személye ellen intézett támadás a Kolozsvár lakosságának húsz százalékát kitevő magyarok és a románok közti régi viszály felszításával próbálkozott – fogalmaz a francia újság.

Majd így folytatja: a magyar közösség már egyszer megszenvedte, hogy 1992 és 2004 között Gheorghe Funar volt a város polgármestere. Mindez azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy a 330 ezer lakosú város dinamizmusát kizökkentse ritmusából, amelynek célja az európai integráció – így a lap.

Kolozsvár szívét a Babes-Bolyai Egyetem jelenti, amelyhez a másik helyi klub tartozik. Pászkány eredetileg ez utóbbi csapatot, az Universitateát akarta megvenni, ugyanakkor mivel önkormányzati tulajdonról van szó, ahhoz a helyi politikusokat meg kellett volna vesztegetni – árulta el a Le Monde-nak a kolozsvári Clujeanul hetilap egyik sportújságírója.

A CFR stadionjában állandóan folynak a munkálatok, nemrég adtak át egy új tribünt, amellyel 26 ezerre nőtt a férőhelyek száma. „Pászkány mindent megad a csapatnak, csak egy dolgot nem tud neki adni: lelket” – véli a Le Monde. A másodosztályban a 15. helyet elfoglaló Universitateának több szurkolója van, mint a bázis nélküli CFR -nek, amely nem rendelkezik identitással.

Ezzel szemben a Ceaucescu-rendszerben is közkedvelt Steauának 6 milliós szurkolótábora van, jelképének megőrizte a forradalmi csillagot, ami kiválóan megfér a tulajdonos hittérítő buzgalmával. Honfitársai többségéhez hasonlóan az ortodox keresztényként Becali keresztet varratott a játékosok mezére és egy még nagyobbat festetett a buszukra – írja a Le Monde.

A lap kitér arra az állítólagos korrupciós kísérletre is, amely szerint a bukaresti csapat tulajdonosa meg akarta vesztegetni az akkor még élvonalban szereplő kolozsvári Universitatea játékosait, győzzék le az előző bajnokság utolsó fordulójában városi riválisukat, a CFR 1907-et, hogy az ne nyerhesse meg az aranyérmet. De ez nem sikerült – zárja írását a Le Monde.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik