Élet-Stílus

Csökkent a sportköltségvetés

Az új költségvetésben az eredetihez képest nyolc százalékkal csökken a sportra szánt összeg, ezen belül ugyanakkor sportegészségügyre 50, utánpótlásra pedig 34 százalékkal több jut, mint idén.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közgyűlésén a tagság elfogadta a pekingi szereplésről szóló sportszakmai értékelést.

Gyenesei István, a sportért felelős önkormányzati miniszter elmondta, az eredeti tervezetben ugyanakkora összeg szerepelt, mint 2008-ban, ami figyelembe véve, hogy idén ennek egy része az ötkarikás felkészülésre járt, összességében növekedést jelentett volna.

Gyenesei hangsúlyozta, a minisztérium más ágazatainál 12 százalékos csökkenés történt a gazdasági világválság hatására átdolgozott büdzsében, a sport területén csak nyolc százalék. Ugyanakkor az ez évihez képest sportegészségügyre ötven, utánpótlásra 34 százalékkal több jut jövőre, a versenysport és a köztestületek támogatása pedig ugyanannyi marad.

Gyenesei István ismét jelezte, hogy a Sportkórház területén egy sportegészségügyi központ létrehozását szeretné elérni, s az olimpiai aranyak megnyerését pedig az iskolában kell elkezdeni.

Kiemelte, soha ekkora nem volt az állami olimpiai támogatás mértéke, mint Peking előtt, egyben a saját bevételek növelésének fontosságára hívta fel a szövetségek figyelmét.
“Nem felelősök kereséses, hanem a felelősség megtalálása a cél” – mondta Gyenesei, hozzátéve, hogy a szövetségek egy része túlvállalta magát az olimpiára a nagyobb támogatás érdekében.

Schmitt Pál és Gyenesei István: igyekeznek együttműködni (MTI)

Schmitt Pál és Gyenesei István: igyekeznek együttműködni (MTI)

Schmitt Pál MOB-elnök azt mondta, mindenben igyekeznek együttműködni az állami sportvezetéssel a sikeresebb londoni eredmények érdekében. A pekingi szereplésről szóló összesítő jelentés szerint négy alapvető probléma befolyásolta a teljesítményt: az egyesületi rendszer folyamatos leépülése, az edzők és sportszakemberek anyagi és erkölcsi megbecsülésének alacsony szintje, a pénzügyi források szűk mértéke és kedvezőtlen időbeli elosztása, valamint a sporttudományos és sportegészségügyi háttér hiányosságai. A hozzászólók is a sportlétesítmények állapotára, az utánpótlás-nevelés, a szakemberképzés és a sportegészségügy fontosságára hívták fel a figyelmet.

A tagság a szakmai tudományos bizottság és a sportigazgatóság által készített, a szövetségek értékelését figyelembe vevő jelentés alapján támogatta, hogy elengedhetetlen a négyéves londoni olimpiai ciklus teljes egészére kiterjedő sportszakmai és finanszírozási terv mielőbbi megalkotása.

A jelentés szerint szükséges az érintett szakemberek bevonásával mélyebb értékelést folytatni. A közgyűlés felhatalmazta az elnökséget, hogy folytasson tárgyalásokat az olimpiai felkészülésben érdekelt állami sportirányítással, a Nemzeti Sporttanáccsal és a felkészülést segítő intézményekkel.

Az összesítés szerint a mérsékelt eredményességre (10 érem, közte három arany) rányomta a bélyegét a kiemelten támogatott öttusa kudarca, a cselgáncsozók és az evezősök várakozáson aluli szereplése, valamint a nagy hagyományokkal rendelkező sportágak közül a súlyemelés és a torna eredménytelensége. Az érmeket, pontokat szerzett sportágak közül a vívás, a birkózás, az atlétika, az ökölvívás és a sportlövészet nem tudta beváltani előzetesen megfogalmazott vállalásait.
A közgyűlés több ponton módosította az alapszabályt, melynek legfontosabb változása, hogy a jövőben a főtitkárt nem a tagság választja, hanem a MOB elnökének javaslata alapján a vezetőség nevezi ki.

A közgyűlés végén került sor a MOB Érdemérmek átadására. A díjazottak: Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke, Hegedüs Csaba, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Martin György, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, Molnár Zoltán, a pekingi olimpiai csapat vezetője, Konrád János, a MOB elnökségi tagja és Perjámosi Sándor, a Dunaferr SE ügyvezető elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik