Élet-Stílus

Kiderült az orosz hokis halálának oka

Akut szívelégtelenségben halt meg Alekszej Cserepanov, 19 éves orosz jégkorongos - a boncolást végző törvényszéki orvosszakértő szerint.

Szvetlana Proszkurjakova elmondta: a rendkívül tehetséges sportoló halálát kardiomiopátia, a szívizom nem gyulladásos eredetű, gyakorlatilag tünetmentesen zajló, főleg a szív pumpafunkciójának gyengüléséhez vezető megbetegedése okozta. A szakértő hozzátette: ilyen betegség esetén a kivizsgálásnál sem figyelmezteti meglétére az orvosokat semmi. A megbetegedéshez elegendő lehet, ha a sportoló erősen, keményen edz, vagy nagy iramú mérkőzésen vesz részt.

A moszkvai terület egészségügyi minisztere azt mondta még kedden, hogy az Avantgard Omszkot erősítő Cserepanov szíve erősen megnagyobbodott, ugyanakkor ez nem feltétlenül mond ellent a kórboncnok állításának. A klub illetékes orvosai szerint ugyanakkor a fiatal jégkorongozó egészséges volt.

19 évet élt

19 évet élt

Cserepanov a Moszkva melletti Csehovban, hétfőn este a helyi Vityaz elleni profiligás (KHL) bajnokin, a mérkőzés vége előtt három perccel összeütközött egyik csapattársával, elvonszolta magát a cserepadig és ott elvesztette eszméletét.

A csarnok és a két csapat orvosai próbáltak segíteni, de hiába. Ők nem rendelkeztek defibrillátorral, s a szemtanúk szerint a helyszínre érkező mentőben sem volt ilyen, de ezt a mentősök cáfolják. A kocsi felszereléséhez hozzátartozik a defibrillátor, s volt is benne ilyen, de az orvos rögtön konstatálta a klinikai halál beálltát. A mentősök beismerték: könnyen lehet, hogy ha lett volna ügyeletes mentő a helyszínen, és a sportoló előbb kerül a reanimációs orvosokhoz, még újra tudták volna éleszteni.

Noha a liga szabályzata előírja, hogy a mérkőzések idején reanimációs mentőautónak kell a helyszínen szolgálatot teljesíteni, a csarnoknál nem volt ilyen. A mentők szerint azért, mert a létesítmény még új, és még nem kötöttek megfelelő szerződést, a csarnok vezetése szerint volt ugyan kocsi, ugyanakkor azt egy sürgős eset miatt ideiglenesen elhívták.

A Komszomolszkaja Pravda című lap beszámolója szerint az alig három percre lévő mentőállomástól kértek segítséget, de onnan a mentők helyi központjába kapcsolták a hívást azzal, hogy az állomáson nincs szabad jármű, s az ilyen esetekben a központ illetékes. Onnan a hívást követően mintegy húsz perc múlva érkezett meg a csarnokhoz a reanimációs mentő.

A szerdai moszkvai lapok egyes forrásokra hivatkozva azt írták, Cserepanovot a kórházban több mint egy órán át próbálták újraéleszteni, de nem sikerült megmenteni. Más források szerint azonban a hokis – akinek a szívét már a jégcsarnokban többször működésbe hozták, s mindig újra leállt – a kórházba érkezéskor már halott volt.

A csapat követte a mentőt, majd a kórházból együttesen a templomba ment imádkozni a csatáráért: ott érte a játékosokat a halálhír.

Az omszki repülőtéren sok zokogó rajongó kezében égő gyertyával fogadta Cserepanov kedden hazaszállított holttestét. A temetés szerdán Omszkban lesz.

A sportolót a 2006/07-es idényben az orosz ligában a legjobb újoncnak választották, s elsőévesként mind a gólok (18), mind pedig a pontok (29) tekintetében rekordot döntött.
A kimagasló tehetségnek tekintett Cserepanov tengerentúli játékjogát 2007-ben az előkelő 17. helyen foglalta le a New York Rangers. Nemrég úgy nyilatkozott a Moszkovszkij Komszomolec című lapnak: még korai számára a tengerentúlra menni, otthon is sok tanulnivalója van. Amíg nem készült fel száz százalékosan, nem megy Amerikába – mondta.

Ezenkívül sokszor beszélt arról, hogy példaképe a világklasszis cseh Jaromir Jagr, s vele szeretne játszani. Ez a vágya teljesült az Avangard Omszknál, többek között a végzetes mérkőzésen is egy támadósorban szerepelt vele – és éppen Jagrrel ütközött…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik