Élet-Stílus

Két magyar cég a leggyorsabban fejlődők között

Jól teljesítenek régiós szinten a magyar technológiai vállalkozások. Növekedés szempontból a prímet egy lengyel cég viszi, de mi vagyunk a legtöbb szereplővel a Deloitte listáján.

Ez a harmadik egymást követő év, hogy a Deloitte közép-európai Technology Fast 50 versenyének díját a lengyel szoftverfejlesztő és integrátor, a Blue Media nyerte, amely lenyűgöző, tízezer százalék feletti növekedést produkálva fejlődött az elmúlt öt évben. A legjobb tíz közé idén két magyar cég, az Alerant Informatikai Zrt., és az Onlinet Kft. is bekerült.

A közép-európai Technology Fast 50 az elmúlt öt év árbevétel-növekedése alapján évente rangsorolja a leggyorsabban fejlődő közép-európai technológiai vállalatokat. Az idei rangsor az eddigi legváltozatosabb, hiszen összesen kilenc ország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Románia, Bulgária, Horvátország, Szerbia, Észtország és Magyarország vállalatait tartalmazza – mondta el Karli Péter, a Deloitte Pénzügyi tanácsadás üzletága Technológia, Média és Telekommunikáció iparági ügyfelekre szakosodott munkacsapatának igazgatója.

Iparági sorrend

Iparági sorrend

Az idei Fast 50 listára összesen tizennégy magyar vállalat került fel, és ezzel hazánk a régió élén áll, hiszen az erős „mezőnyben” Csehország tizenhárom, Lengyelország pedig kilenc vállalattal képviselteti magát a listán. Az első helyen, sorban harmadszor a lengyel Blue Media végzett, pontosan 10 027 százalékos növekedéssel.

A keggyorsabbak

A leggyorsabbak

A magyar vállalatokat a legjobb tíz között az üzleti informatikai alkalmazások integrációjával foglalkozó Alerant Informatikai Zrt., illetve az ügyfélhívó-rendszerek és információs terminálok gyártásával, kereskedelmével és üzemeltetésével foglalkozó Onlinet Kft. is képviseli az idén. Az Alerant 3677 százalékos, míg az Onlinet 2233 százalékos árbevétel-növekedést produkált az elmúlt öt éves időszakban.

Az úgynevezett “Rising Stars” kategóriában, ahol egy magyar cég a Nav n Go cég lett az első, olyan magas potenciállal rendelkező fiatal vállalatok versenyeznek, amelyek korunknál fogva még nem tudnak megfelelni az öt éves működés feltételének. Ezeket a cégeket 3-5 éve alapították, éves árbevételük az elmúlt három év mindegyikében meghaladta a 30 ezer eurót, ettől eltekintve viszont számukra is a Technology Fast 50 kiírás egyéb követelményei a mérvadóak.

Nagy ígéretek

Nagy ígéretek

Az idei listán szereplő Fast 50 vállalatok átlagos növekedése 1271 százalék volt, ami a verseny történetében az eddigi legmagasabb. A Fast 50 cégek közel felét a szoftvergyártó vállalatok adják, ők a teljes ranglista 24 helyét foglalják el.

A szoftvercégek dominanciája ma tehát még egyértelmű, de jövőre már várhatóan felzárkóznak hozzájuk az internet-szolgáltatók is. Ennek oka, hogy az internet-szektor idővel számos szoftver-alkalmazást hasznosít, és itt a felhasználók száma továbbra is jelentős növekedést mutat Közép-Európában.

Ahhoz, hogy egy vállalat indulhasson a versenyen, számos feltételnek kell eleget tennie. Éves árbevételének például az elmúlt öt év (2003–2007) mindegyikében el kell érnie az 50 ezer eurót, egy közép-európai országban kell székhellyel rendelkeznie, saját fejlesztésű technológiát kell létrehoznia, illetve jelentős összeget kell kutatás-fejlesztési tevékenységre fordítania. Az indulás alapvető kritériuma továbbá, hogy a jelentkezők nem lehetnek stratégiai nagyvállalatok többségi tulajdonában lévő leányvállalatok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik