Élet-Stílus

Bizonyíték a szűznemzésre

Amerikai tengerbiológusok genetikai vizsgálattal igazolták, hogy egy feketeorrú cápa nőstény hím közreműködése nélkül esett teherbe egy virginiai akváriumban.

A Tidbit névre hallgató nősténycápa röviddel születése után került a tengerbiológiai kutatóközpontba, és nyolc évig élt ott fajának hím példányai nélkül. A cápát állatorvosi vizsgálat miatt távolították el az akváriumból, ekkor pusztult el. Boncolásakor derült ki, hogy testében egy csaknem teljesen kifejlett cápabébit hordott – írja a National Geographic Online.

A megtermékenyítés nélküli teherbe esés igazolására a kutatók DNS-tesztet végeztek, amely kimutatta, hogy a cápabébinek nincs apja. Szűznemzést (partenogenézist) dokumentáltak már komodói varánuszoknál, különböző kígyóknál, madaraknál, halaknál és kétéltűeknél is. A szűznemzéssel létrejött utódok nőneműek.

MTI

MTI

A cápáknál tapasztalt partenogenézisnél az anyai kromoszómák hasadtak ketté a petesejt fejlődése során. Okát egyelőre nem ismerik a kutatók, csak feltételezik, hogy a hím távollétében valamely hormon hatására történik. Ez a második tudományosan igazolt szűznemzés a cápák között, a halbiológusok egyelőre nem tudják megbecsülni e szaporodási mód előfordulási arányát a cápák körében. A feltételezések szerint kizárólag hímek nélküli környezetben fordul elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik