Élet-Stílus

Véres szertartásruhát is kiállít Nitsch Budapesten

Nagy érdeklődés mellett nyílt meg Nitsch 70 címmel a Hermann Nitsch osztrák művész csorgatott festményeit felvonultató tárlat a Galéria White-ban; a művész 70. születésnapja alkalmából megrendezett kiállítás november 19-ig látogatható a Falk Miksa utcai kiállítóhelyen.

A kiállítás megnyitóján részt vevő Hermann Nitsch osztrák alkotó felidézte az 1999-ben a budapesti Kiscelli Múzeumban botrányt és zavart keltő “Orgia-misztérium-színház” című tárlatát és örömét fejezte ki, hogy most ismét Budapestre látogathatott. Szavai szerint nem az akkori tiltakozás tartotta vissza attól, hogy ilyen sokáig nem állított ki Magyarországon; természetes, hogy a művészetét negatív reakciók is fogadják – hangsúlyozta.

Kováts Dávid, a Galéria White tulajdonosa a megnyitón kiemelte: ez a kiállítás Hermann Nitsch festészetére fókuszál, aki már nem csak az osztrák, de a nemzetközi művészvilág egyik legismertebb résztvevője is. A 70 esztendős alkotó művei most először kerülnek egy galéria falaira, s ezáltal elérhetővé válnak a hazai műgyűjtők számára is. A Galéria White célkitűzéseiről szólva elmondta: olyan nagynevű nemzetközi kortárs művészeket kívánnak képviselni Magyarországon, akik még nincsenek jelen a hazai piacon.

A tárlaton a pirossal, feketével csorgatott festmények mellett megtekinthető egyebek mellett egy vérrel leöntött szertartási ruha fakeretben installációja is, valamint egy, a művész által használt festőkötény is a látogatók szeme elé tárul.

Hermann Nitsch 1938-ban született Bécsben. 1957-ben fogalmazódott meg benne először az orgia misztérium színház, egy 6 napig tartó ünnepi játék ötlete; a festészetből akció, állati tetemekkel, vérrel és anonim szereplőkkel végrehajtott, az ösztönök és agressziók kiélésének teret nyitó színház nőtt ki.

1960-66 között Bécsben több akciót és kiállítást rendezett, amelyek bírósági eljárásokat és börtönbüntetést vontak maguk után. 1984-ben szervezte 80., 72 órás akcióját Prinzendorfban, 1999-ben pedig Budapesten nagy botrányt kavart, egyházi és politikai vitát kiváltó tárlatot állított össze. Kiállított egyebek mellett Nápolyban, Bécsben, Isztambulban, Pekingben, Tokióban és Párizsban is. 2008-ban Nápolyban megnyílt a Museo Archivio Labotatorio Hermann Nitsch, a második közgyűjtemény, amelyet kifejezetten a művész munkásságának szenteltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik