Élet-Stílus

Az utazási cégeknél is visszaesés várható

A turisztikai vállalkozások többsége az év hátralévő időszakára a belföldi fizetőképes kereslet csökkenésével, jó esetben stagnálásával számol - derül ki Az Utazó magazin és a Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának (BGF KVIFK), közös, a szállodaipar és az utazási irodák körében végzett reprezentatív III. negyedévi felméréséből.

A felmérésről készült közlemény szerint különösen a szállodai vállalkozásokra hat rendkívül negatívan a jelentős energia áremelés, ugyanakkor pozitív visszhangja van annak, hogy a belföldi turizmusból eredő forgalom jelentős részét biztosító üdülési csekk továbbra is adómentes marad.

Miközben nyáron a forint erősödése a kiutazást segítette, a jövőt tekintve a szakma a forint további gyengülésével számol. Ennek kapcsán a külföldi vendégeket fogadó cégek kis hányada tervez tarifacsökkenést, vagyis az üzletpolitikai elképzelésekben nem várható jelentősebb változás. A stagnáló illetve minimális növekedést mutató bevételi előjelzések volumencsökkenést takarnak.

A verseny nem erősödött lényegesen: az utazási vállalkozások piacán változatlan maradt. Itt hosszú távon a konszolidáció, a további gyengébb tőkeerejű szereplők kiesése, illetve az utazásszervezők által felkínált kapacitások csökkenése várható. A szállodai vállalkozásoknál, az új beruházások eredményeként némiképp fokozódott. A bevételek az árfolyamingadozások mellett, 2007 azonos időszakához mérten stagnáltak.

A felmérés szerint a létszámgazdálkodás területén is stagnálás mutatkozott. A magas bérterhek miatt, különösen a szállodaiparban, a negyedik negyedévben várható kisebb forgalom miatt további létszámcsökkenés lehetséges.

A beruházások vonatkozásában megoszlanak a vélemények: az utazási szektor 50 százalék feletti, a szálloda szektor 50 százalék alatti aktivitást jelez. Az utazási szektor előrejelzései némiképp optimistábbak.

A vállalkozások továbbra is a piaci helyzet romlásával, a belföldi és a külföldi fizetőképes kereslet csökkenésével számolnak. A kiutaztatók ugyanakkor pozitív jelnek ítélik az amerikai vízummentesség lehetőségét, a szállodák pedig az üdülési csekk adómentességének fenntartása mellett Budapesten, a novembertől áprilisig tartó, négy éjszakás tartózkodás esetén a negyedik éjszakára ingyenességet adó Winter Invitation kampánytól várják a forgalom megtartását, emelkedését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik