Élet-Stílus

Borg vereséggel búcsúzott

Björn Borg utolsó meccsét is elbukta a Legendák csatája elnevezésű szenior tenisztornán. A svéd klasszis a budapesti viadalon búcsúzott a versenyzéstől.

Az 52 esztendős hatszoros Roland Garros- és ötszörös wimbledoni győztes klasszis szombat este is kikapott, ezúttal az ausztrál Pat Cash múlta felül két nagyon szoros szettben, így Borg vereséggel búcsúzott el a versenyszerű tenisztől.

„A teniszt természetesen nem hagyom abba, csak versenyezni nem fogok” – nyilatkozta Borg, aki először 26 éves korában mondott búcsút szeretett sportjának, s még legnagyobb riválisa, John McEnroe sem tudta rábeszélni a folytatásra. Könnyen elképzelhető persze, hogy a tengerentúli csillag, akivel együtt „művészkednek” a szenior sorozatban, ismét megpróbálja eltéríteni a Borgot a szándékától.

Björn Borg mind a három meccsét elveszítette (MTI)

Björn Borg mind a három meccsét elveszítette (MTI)

Az est fénypontja volt a John McEnroe-Goran Ivanisevic összecsapás, amelyen Big Mac „oktatta” a langaléta, s nála több mint egy évtizeddel fiatalabb horvát ászkirályt.

Az első játszmát a rövidítésben nyerte az amerikai, a második elején viszont megsérült Ivanisevic, s utána már csak bicegett, de becsülettel végigjátszotta a találkozót. Volt egy apróbb közjáték is: amíg a horvát teniszezőt ápolták, a műsorvezető hosszas fejtegetésbe kezdett a mérkőzés kimenetelét illetően. McEnroe hű maradt önmagához: a székből csendre intette a szpíkert, mondván: azonnal hagyja abba a fecsegést.

Az osztrák Thomas Muster nagyon simán legyőzte az argentin Guillermo Vilast, s ezzel az osztrák játékos megszerezte első sikerét. Henri Leconte nagy küzdelemben győzte le a spanyol Sergi Bruguerát, s ezzel eldőlt, hogy a francia muskétás lesz Ivanisevic ellenfele a vasárnapi fináléban. A harmadik helyért pedig McEnroe-Bruguera összecsapásra kerül sor.

A vasárnapi bronzmeccs és a döntő szünetében a teniszbűvész Bahrami, Taróczy Balázs, Borg és Muster tartanak páros-bemutatót. A szervezők közölték; amennyiben Ivanisevic sérülése nem jönne rendbe, akkor McEnroe játszik az első helyért Leconte ellen, Cash pedig a harmadikért.

Legendák csatája, szombat:
Zöld csoport:
Cash (ausztrál)-Borg (svéd) 7:6 (8-6), 7:6 (7-3)
McEnroe (amerikai)-Ivanisevic (horvát) 7:6 (7-4), 6:3

Vörös csoport:
Muster (osztrák)-Vilas (argentin) 6:3, 6:1
Leconte (francia)-Bruguera (spanyol) 6:7 (4-7), 6:3, 10-6* *szuper tie breakkel.

—-Borg kivételes pályafutása—-

A versenyzéstől a Papp László Sportarénában búcsúzó Björn Borg, minden idők egyik legeredményesebb teniszezője alig 18 évesen nyerte meg az olasz nyílt bajnokságot, két héttel később pedig már a Roland Garroson diadalmaskodott.

A svéd játékos 1975-ben a Davis Kupát is megnyerte a válogatottal: az északiak a döntőben a csehszlovák együttest múlták felül 3-2-re. Borg összesen 33 meccset nyert meg megszakítás nélkül a DK-ban és ez rekordnak számít.

A teniszhistória első „popsztárja”, a nők bálványa leginkább az alapvonalról szerette irányítani a játékot, nagyon hosszú labdameneteket produkált és mint a pók, türelmesen várta, hogy riválisa hibázzon. Wimbledoni sikersorozata 1976-ban kezdődött: játszmaveszteség nélkül nyet a szentélyben, miután a döntőben 6:4, 6:2, 9:7-re verte a román Ilie Nastasét.

Egy évvel később megismételte sikerét, a fináléban Jimmy (Jimbo) Connorst győzte le öt szettben; ezt a mérkőzést azóta is az egyik legizgalmasabb wimbledoni összecsapásnak tartják a krónikások. Újabb egy év múlva ismét Connorsszal került szembe – és ismét a svéd volt a jobb, majd 1979-ben Roscoe Tanner volt az „áldozat”. Az ötödik, egyben utolsó wimbledoni győzelmét McEnroe legyőzésével érte el 1980-ban. Ebben a szintén felejthetetlen döntőben 1:6, 7:5, 6:3, 7:6 (18-16)-ra verte az amerikai fenegyereket, aki egy évvel később visszavágott, ezzel megszakította a svéd sikersorozatát.

Björn Borg 1978 és 1980 között volt a csúcson, mindhárom évben megnyerte a francia és az angol nyílt bajnokságot. Akkor minden szakértő azt hitte, senki sem akadályozhatja meg további tündöklését, túl fogja szárnyalni Roy Emerson 12-szeres Grand Slam-győzelmét. Nem így lett: a svéd nem tudott több GS-trófeát begyűjteni. A csúcsot Pete Sampras döntötte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik