Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Gilbert vagy Narco

A hétvégére pálinkafesztivált, mészárbéz-partit, PUF-szülinapot, a jazzistáknak norvég sztárokat és Harcsa Veronika-koncertet ajánlunk. Gondoltunk a mozistákra, a családosokra, a gasztrobubusokra és a tévé előtt ülőkre is.

Az ősz mostanában a legszebb arcát mutatja, mozduljunk hát ki! A partiarcoknak ott a legújabb Bomb the jazz-est, és a Therapy Sessions, a lélekben vagy valóságosan gimnazistáknak a Pál Utcai Fiúk-koncert, a jazzkedvelőknek az egész norvég élvonal (na jó, Garbarek nélkül). Külön blokkot szenteltünk ezúttal az ajánlóban a gyermekprogramoknak is. Az otthonmaradók pedig legalább főzzenek ezúttal egy különleges ebédet egy csúcsséf ajánlásával. A tévében pedig lesz a Tűz van babám! című alapmű – azt vegyük videóra, DVD-re, ha még nincs meg.

Kérdés: menjek vagy maradjak?

menjek…




péntek, október 10.

… Bomb the jazz-partira a Merlinbe

A partisorozat legújabb felvonásán ezúttal a skót Belle&Sebastian zenekar DJ-vé átvedlett dobosa adja a talpalávalót. A dobozgitárt szorgalmasan pengető, könyvtárszakról szalajtott kinézetű csapat páratlan tehetséggel vegyíti a Free Design lepkehajkurászós pszichedéliáját és a 60-as évek popzenéjét némi glammel és northern soullal.


Richard Colburn

Richard Colburn

Ez utóbbiban is elvitathatatlan érdeme van Richard Colburn dobosnak, aki olykor megrendítően feszes breakekkel töri meg az idétlen popdobolás egyhangúságát. A ’90-es évek eleje óta DJ-ző Richard egy személyben viszi a zenekar DJ vállalkozását. Nem az a fajta fickó, aki a B&S név mögé bújva tét nélkül hajigálna empéhármakat, ő tudja is, hogyan kell ezt csinálni. A dobosok köztudomásúan jól mixelnek, Richard Colburnnél ez a tulajdonság jótékonyan párosult a remek zenei ízléssel: rezzenéstelen arccal forraszt egybe indie re-editeket, fess elektrót, szemérmetlen funkot, acid klasszikusokat és hiphopot, meg gyakorlatilag bármit. Körülbelül egy David Holmes formára számíthatunk, aki tud mixelni és kevésbé van megőrülve.

… norvég jazzestre a Millenárisra

Úgy tűnik, a norvégok felismerték, hogy a jazz múltja már nem lehet az övék, rágyúrtak hát a jazz jövőjére. Az utóbbi másfél évtizedben a leginnovatívabb és legizgalmasabb kezdeményezések már nem a tengerentúlról indultak, hanem a fjordok vidékéről, és régen elmúlt már az időszak, amikor az álmából felébresztett jazzrajongónak Norvégiáról csak Jan Garbarek juthatott az eszébe.


Bugge Wesseltoft

Bugge Wesseltoft

Az Őszi Fesztivál monstre koncertje felvonultatja a norvég jazz krémjét, betekintést nyújtva napjaink jazzéletének legfortyogóbb boszorkánykonyhájába. Az est folyamán fellép a Beady Belle – amely a neve ellenére nem személy, hanem háromtagú zenekar –, a varázslatos hangú énekesnő, Beate S. Lech irányításával. A futurisztikus elektrojazzt képviselő duó – a Humcrush – a jellemezhetetlen hangú északi istennőt, Sidsel Endresent fogja kísérni. Az est legnagyobb durranása az ifjú kora ellenére is legendának számító zongorista, Bugge Wesseltoft fellépése lesz, aki szólóprodukciója mellett a Mungolian Jet Set elnevezésű DJ-kollektívával is bemutat néhány kötelező gyakorlatot.

… a Pál Utcai Fiúk szülinapi koncertjére a Pecsába



A PUF konzervál, segít fiatalnak maradni és hinni abban, hogy mégis érdemes bizonyos helyzetekben érzelmesnek és őszintének maradni – írta állítólag a frontember, bizonyos Lecsó a zenekaráról. A nyolcvanas években – épp 25 éve – indultak egy zseniális demófelvétellel, aztán jött a nagy felívelés, bár valahogy végig azok a bizonyos korai számok vitték a lendületet a koncerteken.


Pál Utcai Fiúk

Pál Utcai Fiúk

Aztán úgy tűnt, hogy leírhatjuk őket, de idén kiadták a Legelő című albumukat, amin a címadó dal és még egy sor szerzemény bizonyítja, hogy igaza volt Lecsónak: segítenek fiatalnak maradni. Például ezért érdemes felkerekedni, és együtt sírva vigadni az eltelt negyedszázadon velük.

—-Szombat: Harcsa Veronika, Therapy Sessions—-

szombat, október 11.

… Harcsa Veronika-koncertre a Budapest Jazz Klubba



Harcsa Veronika a 2007-es Budapest Fringe Fesztivál Legjobb Hangja díjat nyerte. Saját jazz-zenekara mellett az Erik Sumo Band énekesnője. Szerepel az Off Társulat Fészek és Szomjas vagyok című zenés kortárs táncdarabjaiban. Vendégként szerepelt többek között a Freestyle Chamber Orchestra, a Budapest Jazz Orchestra, a Fugato Orchestra, a Korai Öröm, a Pannonia Allstars Ska Orchestra és a Colorstar zenekarokkal.


Harcsa Veronika

Harcsa Veronika

Év elején jelent meg a You Don’t Know It’s You című új lemeze, amely az egyik legizgalmasabb, legfinomabb jazzalbum az Óperencián innen és túl. Ezúttal a huszonéves generáció egyik legígéretesebb jazzgitárosával, Gyémánt Bálinttal lép fel.

… Therapy Sessions-bulira az Events Hallba

A fent nevezett partisorozat kiagyalója a népszerű, ánglius d’n’b-házaspár, Dylan és Robyn Chaos, akik a horrorfilmek, az extrém zenék és a fekete humor iránti rajongásukat mixelték össze a d’n’b lüktetéssel. A Therapy Sessions a fő hangzása a darkstep, amit itthon csak mészárbéz jelzővel illetnek.


Egy Therapy Sessions-buli

Egy Therapy Sessions-buli

Az extrém zenéhez extravagáns parti dukál. Díszletekkel, pirotechnikával és más látványelemekkel idézik meg a sötét oldal szellemét, és ez olyannyira bejött, hogy az ős, londoni Therapy-partikra külföldről is szép számmal érkeztek a darkstep-katonák. Az érdeklődés olyannyira felerősödött, hogy a Therapy utazó cirkusszá vált, és lassan az egész világot bejárta már, terjesztve az eszement zenéket Japántól Oroszországon át Bécsig és Budapestig. A szombati buli látványfelelősei azt ígérik, hogy a Hall-ból Hell-t varázsolnak.

—-Vasárnap: Paul Gilbert, Pálinkafesztivál—-

vasárnap, október 12.

… Paul Gilbert-koncertre az A38 Hajóra

Paul hétéves korában kapta az első gitárját és 13 évesen már saját zenekart alapított Paradis néven. Többnyire kedvenc csapataik dalait (UFO, Van Halen, Styx, Rush) játszották. 1984-ben Los Angelesbe költözött és megalapította a Racer-X nevű zenekart.


Paul Gilbert

Paul Gilbert

1985-től zenetanárként kereste a kenyerét, közben 1989-ben találkozott Billy Sheehannel, akivel megalakították a Mr. Big zenekart. Onnan 1997-ben kiszállt, azóta a saját útját járja. Rockgitárosok nemzedékei tanultak Magyarországon is az ő útmutatásai, riffjei alapján. Most félre a Gilbert-kottákat, -tabulátorokat: maga a mester jön bizonyítani.

… Pálinkafesztiválra a Budai várba

Mi lehet jobb vasárnapi program, mint végigkóstolni 20 pálinkafőző és 10 különböző kolbászkészítő mester termékét?


Goulasch Exotica

Goulasch Exotica

Pláne, ha a gasztronómiai ínyencségek mellé olyan zenekarok húzzák a talpalávalót, mint a Goulasch Exotica vagy a Lovasival megerősített Csík Zenekar. Irány tehát a vár, ne gondoljunk a hétfőre!

—-Mozi, kiállítás, gyerekprogramok—-

… moziba



Minden idők egyik legkiválóbb ausztrál westernje („bozótfilmje”) kerül a héten a mozikba, amit az elementáris muzsika mellett Nick Cave mint forgatókönyvíró is jegyez (Az ajánlat). Mellette láthatunk még Playboy-nyuszis vígjátékot (A házinyuszi), börtönös bohóckodást (Kegyenc fegyenc), egy kultrocker életrajzi drámáját (Control), angol polgárok önbíráskodását (Törvénytelen) – és az egy vizuális meglepetéscsemegét, a gazdag fantáziájú indiai rendező, Tarim Singh lebilincselő „felnőttmesefilmjét” (Zuhanás).


Zuhanás

Zuhanás

bővebben>>

… kiállításra

World Press Photo

Több mint 80 ezer kép közül választotta ki a nemzetközi zsűri azt a 185-öt, amelyet a budapesti közönség is megtekinthet a pénteken nyíló World Press Photo 2008 kiállításon a fővárosi Millenáris Fogadó épületében. Hazai rekord is született: három magyar fotós összesen négy kategóriában nyert díjat a világ legrangosabb pályázatán. A kiállítást október 19-ig csíphetjük el, tehát ez az utolsó előtti hétvége e célra!


Menjek vagy maradjak – Gilbert vagy Narco 9


bővebben>>

… gyerekprogramokra

péntek:
Kolompos Színház – Egyszer egy királyfi a Klebelsberg Kulturális Központban

Az “Egyszer egy királyfi mit gondolt magában…” ének játékos előadása jelmezbe bújtatott közreműködőkkel (óvó nénik, tanító nénik, anyukák), sok humorral és erkölcsi tanulsággal: a szeretet és a hűség többet ér, mint a pénz és a hatalom.


Menjek vagy maradjak – Gilbert vagy Narco 9






szombat:


Teddy Maci Kórház a Marczibányi téren

A Teddy Maci Kórház egy olyan program, amely játékos keretek között igyekszik megismertetni a gyógyító tevékenységet a gyermekekkel. Orvostanhallgatók segítségével játszunk el egy orvosi rendelést, ahol a gyerekek plüssjátékát meggyógyítva, önmaguk győződhetnek meg arról, hogy ami az orvosnál történik korántsem olyan rémisztő, mint amekkora félelem övezi.

vasárnap:

Gyermek-filmklub 6 éves kortól a Műcsarnokban

A Műcsarnok 2008 októberétől havonta egyszer szeretettel várja azokat a gyermekeket, akik szívesen beszélgetnek filmekről, szeretik beleélni magukat izgalmas történetekbe, melyekhez képeket, tárgyakat, díszleteket, jelmezeket készíthetnek. Meghívott vendég ezúttal Szilágyi Kornél, filmrendező.

—-Gasztro, és tévéajánló—-

maradjak…

… különlegességeket főzni

A Bock Bisztró séfje ajánl ételsort a FigyelőNet olvasóinak: Tikmajorsági húsleves, Töltött borjúcsülök mandulás glace-szal és spenótos burgonyapürével, valamint Kossuth-kifli. És mindezt otthon is elkészíthetjük!


Menjek vagy maradjak – Gilbert vagy Narco 9



bővebben>>

… tévézni

péntek, október 10.

Duna Tv, 22:35

Áldozathozatal

Andrej Tarkovszkij utolsó, 1986-os, számos díjat elnyert filmje János Evangéliumának első soraival kezdődik és végződik: “Kezdetben vala az Ige, De miért, papa?”


Menjek vagy maradjak – Gilbert vagy Narco 9


Az Apokalipszis már rég kezdetét vette, az a kérdés, mikor ér véget. Hogyan tudunk szembenézni vele, milyen áldozatra vagyunk képesek mások és magunk megmentéséért. Elhisszük-e, hogy csak önzésünkről megfeledkezve maradhatunk meg mi is.

szombat, október 11.

m1, 23:25

Tűz van, babám!

Milos Forman tűzoltóbáljának ötletét a valóság adta. Forman barátaival részt vett az “én kis falum”-ban egy tűzoltóbálon, s úgy gondolta, ezt meg kell örökíteni filmvásznon. Kis díszbalta jár kézről kézre a söröskorsók, hamutartók és gyufásdobozok fölött.


Menjek vagy maradjak – Gilbert vagy Narco 9


A község tűzoltó-egyesületében vizsgálgatják az egykori elnök 86. születésnapjára szánt ajándékot, melyet majd a tűzoltóbál keretében megrendezendő szépségkirálynő-választás győztese adhat át az ünnepeltnek. Ám nem kis feladat kijelölni a nyolc legszebb lányt, és a tombolatárgyak őrzésével megbízottak sincsenek könnyebb helyzetben. Minden éberségük ellenére sorra eltűnik a nyereményként beszámozott torta, konyak, disznósajt. Végül tüzet is kell oltani. Vérbő cseh humor és a szomorú valóság. 1968-ban Oscarra jelülték a filmet. Szombat este a film előtt beszélgetés Milos Formannal 1968-ról.


vasárnap, október 12.

m2, 21:00

Narco

Gustave narkolepsziában, kóros álmosságban szenved. Bárhol, bármikor képes elaludni. Bár a betegség hátrányosan befolyásolja a munkáját, álmaiban emlékezetes kalandokat él ál. Felesége tanácsára Gus csatlakozik egy terápiás csoporthoz.


Menjek vagy maradjak – Gilbert vagy Narco 9


Pszichiátere, Samuel Pupkin rájön, hogy Gus álmai valóságos kincsesbányát jelentenek számára. Az orvos és a barátja, Guy Bennet ugyanis sikertelen komédiás. A véletlen viszont a kezükre adta a megoldást: az ismeretlen tehetség ötleteit kell hasznosítaniuk. Ehhez már csak meg kell szabadulniuk Gustől. Francia vígjáték a hétvégére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik