Élet-Stílus

Blatter kirohanása

Joseph Blatter bírálta az UEFA Kupát a 2009/10-es szezontól felváltó Európa Ligát. A Nemzetközi Labdarúgó szövetség (FIFA) elnöke szerint a Premier League-ben túl sok a külföldi tulajdonos.

“Újabb lépés történt a zártkörű nemzetközi klubtornák felé, ami hosszú távon árt a labdarúgásnak. A Bajnokok Ligája így már tényleg csak az elit számára lesz hozzáférhető” – jelentette ki a svájci sportdiplomata. Az Európai szövetség (UEFA) szeptemberben fogadta el azt a tervezetet, amely szerint átnevezik az UEFA Kupát, hogy a második számú, 48 csapatos sorozat is rangos esemény legyen.

A név mellett a lebonyolítás is megváltozik: a Bajnokok Ligájához hasonlóan csoportokban, oda-visszavágós alapon szerezhetők majd a pontok. Jelenleg a selejtezők és az első forduló után ötös csoportokban folytatódnak a küzdelmek, mindenki kétszer játszik hazai pályán, illetve idegenben.

Aggódik a kiscsapatokért (MTI/EPA)

Aggódik a kiscsapatokért (MTI/EPA)

Blatter felemelte a szavát a Premier League kiárusítása miatt is. “A klubokat megvásárló üzletembereket nem a futball, hanem csak a profit érdekli. Mi lesz akkor, ha beleunnak a Premier League-be, és egyszerűen odébbállnak” – mondta a FIFA-elnök, aki szerint a kiscsapatok hosszú távon képtelenek felvenni a versenyt a szinte korlátlan anyagi lehetőségekkel rendelkező riválisokkal.

Az angol élvonalbeli bajnokság 20 csapatából hétnél – Chelsea, Manchester United, Liverpool, Aston Villa, Portsmouth, Manchester City és Fulham – külföldi a tulajdonos, és három másik együttes – Tottenham, Newcastle, Everton – is rövidesen erre a sorsra juthat. Brit kormányzati képviselők a FIFA elnökhöz hasonlóan azt sürgetik, hogy tegyék szigorúbbá a sportklubok vásárlására vonatkozó szabályokat.

Blatter hétfőn azt is jelezte, a FIFA csak akkor kívánja bevezetni a légiósok számát korlátozó 6+5-ös szabályt, ha ehhez az Európai Unió (EU) is hozzájárul. A FIFA 2012-től szeretné alkalmazni azt, hogy csapatonként egyszerre legfeljebb öt külföldi játékos tartózkodhasson a pályán. Az EU álláspontja szerint egy ilyen rendelkezés ellenkezik az Unió alapelveivel, amely semmiben sem korlátozza a szabad munkavállaláshoz való jogot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik