Élet-Stílus

Nehéz csoportban a magyarok az UEFA-kupában

A Dárdai Pállal felálló német Hertha BSC és a Babos Gábort foglalkoztató holland NEC Nijmegen is nehéz csoportba került a labdarúgó UEFA-kupa keddi sorolásán.

Dárdai Pál együttese, a német Hertha a B csoportban a portugál Benficával, a görög Olimpiakosz Pireusz, a török Galatasarayjal, valamint az előző körben a Besiktast búcsúztató ukrán Metaliszt Harkiv csapatával küzd meg a továbbjutásért. Dárdaiékhoz hasonlóan Babos Gáboréknak sem lesz könnyű dolguk.

A válogatott kapust foglalkoztató holland NEC Nijmegen a korábbi kétszeres UEFA-kupa-győztes angol Tottenhammal, az orosz Szpartak Moszkvával, a horvát Dinamo Zagrebbel és az olasz tabellán jelenleg második Udinesével csap majd össze.

A csoportokban minden csapat kétszer-kétszer játszik otthon és idegenben, és az első három helyezett jut tovább. Hozzájuk csatlakoznak majd a Bajnokok Ligájából csoportharmadikként kiesők, s az így versenyben maradt 32 csapattal tavasszal újra egyenes kieséses rendszerben folytatódik a küzdelem.

Persze addig el kell jutni. A BEK/BL trófeáját korábban hétszer elhódító, ugyanakkor az UEFA-kupában az első sikerére hajtó AC Milannak elvben nem lesz olyan nehéz dolga a csoportkörben. Minimum meglepő lenne, ha nem érne oda az első három hely valamelyikére a portugál Braga, a holland Heerenveen, az angol Portsmouth és a német Wolfsburg társaságában. A Primera Divisiónban éllovas Valenciára ugyanez igaz, miután a belga FC Bruges-zsel, a norvég Rosenborggal, a dán FC Köbenhavnnal, illetve a francia Saint-Etienne-nel került azonos csoportba.

Izgalmas csoportkat hoztak össze Nyonban (MTI/EPA)

Izgalmas csoportkat hoztak össze Nyonban (MTI/EPA)

A 2006-ban és 2007-ben győztes Sevilla ugyanakkor bombaerős, úgynevezett halálcsoportba került – Nyonban a német VfB Stuttgartot, az olasz Sampdoriát, a szerb Partizant és a belga bajnok Standard Liége csapatát „húzták” mellé.

Az A (Schalke, PSG, Manchester City, Santander, Twente), a H (CSZKA Moszkva, Deportivo La Coruna, Feyenoord, Nancy, Lech Poznan), valamint az F csoport (Hamburg, Ajax, SlaviaPraha, Aston Villa, Zilina) kiegyensúlyozottnak tűnik – azokban bármi lehet. Így biztos, hogy már a csoportkör sem lesz unalmas.

Blatternek nem tetszik az Európa Liga

Joseph Blatter, a nemzetközi szövetség FIFA elnöke bírálta az UEFA-kupát jövőre felváltó Európa Ligát. „Újabb lépés történt a zártkörű nemzetközi klubtornák felé, ami hosszú távon árt a labdarúgásnak. A Bajnokok Ligája így már csak az elit számára lesz hozzáférhető” – nyilatkozta a svájci sportdiplomata. A név mellett a lebonyolítás is megváltozik: a BL-hez hasonlóan az Európa Ligában is csoportokban, oda-visszavágós alapon szerezhetők majd a pontok.

UEFA-kupa, csoportbeosztás
A csoport:
Schalke 04 (német)
Paris Saint-Germain (francia)
Manchester City (angol)
Racing Santander (spanyol)
FC Twente (holland)

B csoport:
Benfica (portugál)
Olimpiakosz Pireusz (görög)
Galatasaray (török)
Hertha BSC (német)
Metaliszt Harkiv (ukrán)

C csoport:
Sevilla (spanyol)
VfB Stuttgart (német)
Sampdoria (olasz)
Partizan Beograd (szerb)
Standard Liége (belga),

D csoport:
Tottenham (angol)
Szpartak Moszkva (orosz)
Udinese (olasz)
Dinamo Zagreb (horvát)
NEC Nijmegen (holland)

E csoport:
AC Milan (olasz)
SC Heerenveen (holland)
Braga (portugál)
Portsmouth (angol)
Wolfsburg (német)

F csoport:
Hamburger SV (német)
Ajax Amszterdam (holland)
Slavia Praha (cseh)
Aston Villa (angol)
MSK Zilina (szlovák)

G csoport:
Valencia (spanyol)
FC Bruges (belga)
Rosenborg (norvég)
FC Köbenhavn (dán)
Saint-Etienne (francia),

H csoport:
CSZKA Moszkva (orosz)
Deportivo La Coruna (spanyol)
Feyenoord (holland)
Nancy (francia)
Lech Poznan (lengyel)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik