Élet-Stílus

Színaranyba öntötték a topmodellt

Kate Moss 50 kilogrammnyi színaranyból készült szobrát a British Museum legújabb időszaki kiállításán csodálhatják meg a topmodell rajongói.

A “Hableány”, amelynek értékét másfélmillió fontra (465 millió forintra) becsülik, Mark Quinn alkotása, s egyike azoknak a kortárs műtárgyaknak, amelyeket beválogattak a múzeum Statuephilia (Szobormánia) című tárlat anyagába. Mark Quinn műve a legnagyobb színarany szobor, amelyet az ókori Egyiptom óta készítettek – olvasható a BBC hírei között. A kiállítás minden egyes darabját a múzeum különböző galériáiban helyezik el az intézmény állandó gyűjteményének műtárgyaival elegyítve.

Színaranyba öntötték a topmodellt 1

Így a British Museum által “korunk Aphroditéjének” nevezett Hableány a Néreidák galériájára kerül, ahol a híres ógörög szépségek társaságában lesz. (A néreidák a görög mitológia szerint kékhajú tengeri nimfák. Ők Néreusz és Dórisz 50 lánya, akik a tenger mélyén, ezüstös barlangokban laktak, és tánccal, zenével szórakoztatták magukat, valamint a tenger többi istenét. Mint jóságos és segítőkész istennők, oltalmazták a hajósokat és gyakran kísérték útjára Poszeidónt is. Szüntelen csacsogásukról a régi görögök úgy vélték, hogy a tenger hangját hallják.)

Mark Quinn témaválasztását azzal indokolta, hogy művében a modern szépségideált szerette volna megörökítette, ám, mint mondta, még Kate Moss sem felelt meg teljesen e szerepnek.

Philip Attwood, a British Museum kortárs gyűjteményének koordinátora a kiállítással kapcsolatban arra mutatott rá, hogy a köztudatban az intézmény leginkább a gyűjteményében lévő antik műtárgyakról ismert. “Nem mindenki tudja, hogy a múzeumban a világ minden tájáról összegyűjtött kortárs művek széles skálája is megtalálható” – hangsúlyozta Philip Attwood.

A Statuephilia: Kortárs szobrok a British Museumban című tárlat (Statuephilia: Contemporary Sculptors at the British Museum) szombattól január 25-ig tekinthető meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik