Élet-Stílus

Két éve tátong üresen a felújított Design Terminál

Csak egy kiállítás, a Design Terminál nem nyit meg október 3-án a Design Hét indulásakor – mondta a FigyelőNetnek Pohárnok Mihály az Erzsébet téren két éve üresen tátongó épületben megnyílni készülő intézmény vezetője. A Design ünnepére idén sztár is érkezik.

Október 3-án nyit a Design Hét, ami a magyar designereknek ugyan ünnep, az örömbe azonban már második éve vegyül üröm, ugyanis pont két éve októberben vonultak végig a szépen felújított-átalakított építészeti mestermunkán politikusok és vezetők a műszaki átadáson. Azóta azonban tényleges átadás nem történt.

A terminál (Fotó: MTI)

A terminál (Fotó: MTI)


Műszaki és jogi akadályok

Kezdetben műszaki problémák adódtak. Az épület hűtő-fűtő rendszere és a lift miatt megnőtt az energiaigény a régi buszpályaudvarhoz képest. Az elektromos művekkel azóta sikerült megegyezni, és júniusban végrehajtották a trafócserét. Ám miközben a műszaki gondokat nagyjából megoldották, most már a jogi környezet változott meg annyira, hogy a Design Terminál korábban megtervezett finanszírozási modelljét már nem lehet beleilleszteni.

A kormány ugyanis módosította az állami vagyonról szóló törvényt, és most nem lehet tudni, hogy a beruházótól az üzemeltető milyen feltételekkel veszi majd át az épületet és az intézményt. Eredetileg például az épület egyik felében megnyitandó étterem bérleti díját a Design Terminál üzemeltetésére fordították volna, de a változások miatt most a pénz csak a kincstárhoz folyhat be. A jogi procedúra pedig folytatódik, s az épület továbbra sem nyit meg. Most október 3-án csak átmenetileg, a földszinten nyíló kiállítás idejéig lehet majd bemenni az épületbe. A használaton kívüli épületet pedig már elkezdték összefirkálni, összetört egy kőlap is. Elindult a lepusztulás.

Innen rakodták a buszok tetejére a csomagokat (Fotó: Horváth Balázs)

Innen rakodták a buszok tetejére a csomagokat (Fotó: Horváth Balázs)

Egy hét design

Mindezek ellenére a formatervezők ismét megünneplik a Design Hetet október 3-12. között. Az idei év központi témája, gondolata a Párbeszéd, amely egyként utal a tárgy és a felhasználó interakciójára, a designer és a megbízó együttműködésére, valamint a tervező és a társadalom aktív kapcsolatára.

A több tucat helyszínen zajló program remek lehetőséget kínál arra, hogy a téma iránt érdeklődők alapos betekintést nyerjenek a hazai és nemzetközi formatervezés legfrissebb eredményeibe, újdonságaiba. Összesen több mint 50 különböző rendezvény, kiállítás, divatbemutató, előadás és kerekasztal beszélgetés várja a látogatókat.

A Design Hét ötödik születésnapját jubileumi akcióval ünneplik, melynek célja a tárgy- és formakultúrára érzékeny gondolkodás erősítése. A designkultúrát képviselő boltokkal közösen rendezett program lényege, hogy a Design Hét ideje alatt városszerte közel 50 üzletben lehet kedvezményesen vásárolni.

Sztár is érkezik

A Design Hét történetében először érkezik sztárvendég Budapestre. A kortárs designszcéna egyik legeredetibb figurája, a holland Marcel Wanders tart előadást a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME). Wanders jelenléte a hazai rendezvény nemzetköziségét bizonyítja, illetve jelzésértékű visszaigazolása annak, hogy az esemény egyre erősödő pozícióval bír az európai design hetek sorában.

Marcel Wanders munkái (//www.marcelwanders.com)

Marcel Wanders munkái (Fotó: www.marcelwanders.com)

A programsor helyszínei közül kitüntetett szerepet kap az Iparművészeti Múzeum. Itt lesz látható a Magyar Formatervezési Díj 2008. évi pályázati anyagának és nyerteseinek seregszemléje, az elmúlt öt év során díjazott alkotásokat felvonultató FormaTúra kiállítás, a MOME európai vándorkiállítása, a Taste MOMEnts, valamint egy nagyszabású kortárs divatshow, a Kortárs kifutó.

A divat egyébként is hangsúlyos téma az idei rendezvénysorban, hiszen soha ennyi bemutatót nem élvezhetett még a nagyérdemű. A Merlinben környezettudatos öltözékek lesznek láthatók Ökosztüm címen, az Italian Fashion on Tour keretében minden este más olasz luxusmárka vonul fel a kifutón, sőt a Je Suis Belle idei kollekciójának darabjai is újszerű módon elevenednek meg.

A minden évben más-más tematika szerint felépített túraprogram idén exkluzív budapesti hotelek belsőépítészeti titkaiba enged bepillantást, s a látványt neves hazai belsőépítészek értelmezik majd.

A tíz nap alatt zajló események dokumentálására rendhagyó pályázattal készül a Design Hét. A MyCam címen meghirdetett videoverseny szubjektív, bátor, de mindenekelőtt kreatív videózásra hív minden szakmabelit és design iránt elkötelezett műkedvelőt egyaránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik