Élet-Stílus

Megtalálták Fossett gépének roncsait?

A Steve Fossett földi maradványai után kutató keresőbrigádok repülőgépről észleltek valamit szerdán az egyesült államokbeli Kaliforniában, ami esetleg a kalandvágyó amerikai milliomos lezuhant magánrepülőgépének roncsa lehet.

Azért kezdték újra szerdán a 2007 októberében leállított keresést, mert egy kiránduló néhány órával korábban leadott a rendőrségen három személyazonosító okmányt, rajtuk Fossett nevével, továbbá néhány személyes használati tárgyat, amelyekről feltételezhető, hogy szintén a több mint egy évvel ezelőtt eltűnt amerikai üzletemberhez tartoztak.

A megtaláló azt mondta, hogy sivatagi túrázása közben bukkant az okmányokra két nappal azelőtt a kaliforniai Mammoth Lakes város térségében, Kalifornia és Nevada államok határa közelében. A hatóságok vizsgálják az okmányok hitelességét. A légi észlelés után a földön is keresőcsapatok indultak a megjelölt helyszín felé.

Az amerikai milliomos kisrepülőgépének roncsai a kaliforniai Sierra Nevada hegységben (fotó: MTI/EPA)

Az amerikai milliomos kisrepülőgépének roncsai a kaliforniai Sierra Nevada hegységben (fotó: MTI/EPA)

A kalandvágyó üzletember, aki 116 rekordot állított be öt különféle extrém sportágban, 2007. szeptember 3-án tűnt el. Egymotoros repülőgépével légi portyára indult aznap a Kalifornia és Nevada állam határán elterülő sivatagos térség fölé, hogy megfelelő helyszínt keressen tervezett újabb „kalandjához”: rakétahajtású gépjárművével meg akarta dönteni az autós sebességi világcsúcsot. Nem tért vissza légi szemléjéről, minden bizonnyal lezuhant. Óriási erőkkel keresték hetekig, de nem találták. 2007. október elején felhagytak a keresésével, és 2008 február 15-én hivatalosan halottá nyilvánították.

Fossett volt az első, aki hőlégballonnal egyedül körberepülte a Földet (2002-ben). Ő tartja a világ repülőgéppel való, leszállás nélküli körberepülésének rekordját is: szuperkönnyű sugárhajtású repülőgépén leszállás és üzemanyag-feltöltés nélkül, nem egészen három nap (67 óra 1 perc) alatt egyedül körberepülte a földet 2005-ben. Öt alkalommal körbehajózta a földet, és egyszer átúszta a La Manche-csatornát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik