Élet-Stílus

Ingyen pengethetjük a Metallica gitárját

Péntek délelőtt 10 órakor kezdődik minden idők legnagyobb magyarországi hangszerkiállítása és zenei demonstrációja a SYMA Sport- és Rendezvénycsarnokban. Itt a vonós és billentyűs hangszerek minden elképzelhető és elképzelhetetlen fajtája megtalálható majd. Pénteken és szombaton öt klubban ingyenes koncerteken külföldi sztárokat is várnak.

A Vodafone Hangfoglalás központi helyszínét már kedd óta építi 500 munkás és ugyanennyi kiállító, hogy a 100 kamionnyi, 1500 tonna áru három napon át 8000 négyzetméteren elkápráztassa a látogatókat. A Magyar Zenei Exportiroda és a Hangszeresek Országos Szövetsége által szervezett rendezvényhez négy fővárosi és egy debreceni klub csatlakozik koncertprogramjával, minden ingyenesen látogatható.

Ingyen pengethetjük a Metallica gitárját 1

Hangszer, koncert, fénytechnika

A rendezvényen több tízezer hangszer látható és kipróbálható A monstre méretű iparági kiállításon a fúvós, az ütős, a pengetős (akusztikus és elektromos), a vonós és billentyűs hangszerek minden elképzelhető és elképzelhetetlen fajtája megtalálható majd. Emellett a hang-, a fény-, a színpad-, a stúdió-, színház, és a diszkó-technika összes elemével találkozhat a látogató. Utóbbiba például beletartozik a füstgépek, a lézerek és az effektek világa.

Ingyen pengethetjük a Metallica gitárját 1

A Magyar Zenei Exportiroda szervezésében péntek és szombat este a Vodafone Hangfoglalás programja négy fővárosi klubban és egy debreceni klubban folytatódik. A Gödör Klub, a Take Five, a Corvintető, a Merlin, illetve a debreceni Klinika Klub ismert és kevésbé ismert, de mindenképpen zseniális magyar illetve közép-kelet-európai zenekarok koncertjeinek ad helyet. A hazai együttesek közül színpadra lép többek közt a Ludditák, az Anna & the Barbies, a Suhancos, a Gonzo, a Maszkura és a Tücsökraj, a Cimbaliband és a The Unbending Trees, utóbbi itt tartja lemezbemutatóját.

De itt lesz a Haydamaky, akik az ukrán népzene hagyományos dallamait keverik punkkal, rockkal, reggaevel. Továbbá fellép a Skyline, a mai cseh szcéna legvadabb, és legismertebb elektronikus zenekara. Egymást követő három évben kapták meg az illusztris elektronikus zene legjobbjának járó Akropolis Live Music Award-ot. Nem beszélve a Čankišou-ról, ők elsősorban mérhetetlen energiájú fiesta muzsikájuk véget lettek elsőszámú kedvencek a cseh világzene fanok körében. Ahogy minden program a Hangfoglaláson, így a több mint 30 klubkoncert is ingyenesen látogatható.

A Haydamaky

A Haydamaky


Hangágy és Metallica-gitár

A kiállításon a 200 forintos pengetőtől kezdve a 880 ezer forintos kézzel készített Bogner gitárerősítőn át a 150 millió forintos, koncertek hangosítására, tévé- és rádiós stúdiókban használt keverőpultig minden megtalálható. Itt végre lehetőség nyílik arra is, hogy a Metallica 1986-ban elhunyt basszusgitárosának, Cliff Burton-nek készített Aria basszusgitárját bárki megszólaltathassa.

A hagyományosnak mondható hangszerek mellett jónéhány különlegesség is helyet kap. Ilyen például a hangágy, amit hangterápiához is használnak. Masszázságy méretű, az alján hetven húr található, s míg a húrokat valaki pengeti, az ágyon fekvő ember nem csak hallja, de át is érzi a hangokat. Szintén meglepőnek mondható az aquafon, amit a Mátrix film készítői is használtak, ezzel készítettek ugyanis különböző effekteket.

Dedikál a Tankcsapda, zenél a Hooligans

A Symában mintegy 180 koncerttel, bemutatóval demonstrálják a hangszerek tudását, megszólalását zenekarok és előadók. Fellép többek közt a Hooligans, a Republic, Gerendás Péter, az Old Boys, a Dupla Kávé, a Fish!, Emilio, Pély Barna illetve Zsola és a Vad Orchideák. Számos zenész és együttes tart közönségtalálkozót. Dedikál Ágnes, Mester Tamás, a Tankcsapda, Nagy Feró, Zséda és az Animal Cannibals is.
A kiállításon belül a fellépések számát bővíti egy csúcs-tehetségkutató. Ez annyit tesz, hogy a legnagyobb tehetségkutatók, így az ABC, a Peron, az Emergenca, a szigetes Talentum, az Azfeszt és a Körte győztesei mérik össze tudásukat.

A Skyline

A Skyline


Hangszerbütykölde a gyerekeknek

A Syma csarnok további programokat nyújt a három napban. A Mesterhangszerek Zöld Szigetén helyet biztosítanak egyedi készítésű magyar mesterhangszerek – vonósok, gitárok, fa és rézfúvósok, historikus, népi és gyermekhangszerek – kiállításának. Teljeskörű szaktanácsadást adnak ugyanitt hangszerbeszerzéshez, javításhoz, restauráláshoz. Az Év Kiállítója díj átadására is sor kerül október 5-én, vasárnap 15 órakor.

Kiemelt része a programnak – ezúttal már 200 négyzetméteren – a gyermekek hangszerbütyköldéje (egyszerű ritmushangszerek készítése, közben játékos hangszerbemutató minden nap folyamatosan), a vakok hangszersimogatója illetve a fogyatékkal élők zeneterápiás foglalkozásai Romanek Tihamér hangszerkészítő mester, logopédus és Gundyné Szerényi Andrea óvodapedagógus, néptánctanár segítségével. A legkisebbeknek énekes-zenés babajátszókat szerveznek folyamatosan.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik