Élet-Stílus

BL: folytatódik a kolozsvári futballcsoda?

A Chelsea világbajnok trénere is aggódik a szerda esti kolozsvári meccstől, miután a román bajnok az első körben a Roma otthonában győzött. A Werder Milánóba látogat, a PSV-Liverpool összecsapáson pedig a pályán találkozhatnak a magyar légiósok.

Tartanak a Kolozsvártól

Esélytelenként vágott neki a Bajnokok Ligája csoportkörének a CFR Cluj együttese, ám az első játéknapon aratott szenzációs győzelmének köszönhetően, már a Chelsea sem mehet biztosra a román bajnok ellen. “Maximálisan tiszteljük riválisunkat. Az a csapat, amely 2-1-re győzni tud Rómában, nagyon veszélyes lehet bárkire ebben a sorozatban” – mondta Luiz Felipe Scolari, a londoniak brazil vezetőedzője.

Az angol gárda hozzáállását jól tükrözi, hogy már hétfőn elutazott Kolozsvárra, hogy szokja a helyi körülményeket és teljesen felkészülten lépjen pályára. Gond azonban a vendégek háza táján, hogy a brazil szakembernek sérülés miatt nélkülöznie kell Joe Cole-t, Ricardo Carvalhót és Decót.

A Cluj az előző sikeren felbuzdulva magabiztosan várja az összecsapást, de a játékosok tisztában vannak azzal, hogy valószínűleg ezúttal még nehezebb 90 perc vár rájuk. “A riválisnál játszó honfitársam gratulált római győzelmünkhöz, de megjegyezte, hogy ellenük kétszer ilyen jól kell futballoznunk, ha pontot akarunk szerezni. Erre én csak annyit válaszoltam, hogy a Chelsea négyszer olyan jó csapat, mint az AS Roma” – mondta Salomon Kalouval folytatott beszélgetéséről a Cluj elefántcsontparti csatára, Yssouf Kone.

Újabb bravúrra készül a román bajnok (MTI/EPA)

Újabb bravúrra készül a román bajnok (MTI/EPA)

A Chelsea a hétvégén 2-0-ra győzött a Stoke City ellen, míg a Cluj 1-1-es döntetlent játszott a Steaua Bucuresti gárdájával, így kilenc forduló után ötödik a tabellán, hét pont hátránnyal a listavezető Dinamo Bucurestivel szemben.

A csoport másik találkozóján az AS Roma a francia Girondins Bordeaux vendégeként próbálhatja meg kiküszöbölni a renoméján esett csorbát. A rómaiak kapitánya, Francesco Totti az előzetes jelentések szerint nem léphet pályára a Bordeaux otthonában, de Vincenzo Montella, Juan, Max Tonetto, Marco Cassetti és David Pizarro is kidőlt a sorból.

Milánóban vendégszerepel a Werder

A szerdán pályára lépő másik olasz gárdára is nagy nyomás nehezedik a meccs előtt, mivel az Internazionale a vasárnapi bajnoki rangadón kikapott városi riválisától, az AC Milantól, így van javítani valója a német Werder Bremen elleni hazai mérkőzésen. “Amikor nyerünk, az a játékosainknak köszönhető, ha kikapunk, az az én hibám” – próbálta levenni a terhet tanítványai válláról José Mourinho, az Inter portugál trénere.

A milánóiak riválisa sem mentes a problémáktól, ugyanis a hétvégén 5-4-re nyert a Hoffenheim ellen, s bizony ez komoly gondokat vet fel a csapat védekezését illetően. “Nem lehetünk elégedettek. Nagyon sokat kell javulnunk hátul, ha azt szeretnénk, hogy legyen esélyünk az Inter ellen” – mondta Thomas Schaaf vezetőedző.

A négyes másik összecsapásán az idei kiírás egyik meglepetéscsapata, a Anorthoszisz Famaguszta fogadja a Panathinaikoszt. A ciprusiak az első játéknapon pontot szereztek Brémában, a görögök otthon kaptak ki az Intertől.

Győztesek és vesztesek egymás közt

A C csoportban az első játéknap két győztes csapata, és két pont nélküli együttese találkozik. A csoport rangadóján az ukrán Sahtar Donyeck fogadja a Barcelonát. A katalán sztárcsapatot néhány éve 2-0-ra verte az ukrán bajnok, és egy újabb győzelemmel elérhető közelségbe kerülne, a klub története során első alkalommal a nyolcaddöntőbe jutás.

A Barcelona mellett szólhat, hogy a bajnokságban a legutóbbi négy mérkőzését megnyerte Josep Guardiola csapata, és önbizalommal telve utazhat Ukrajnába.

A Basel ellen készülnek a Sporting játékosai (MTI/EPA)

A Basel ellen készülnek a Sporting játékosai (MTI/EPA)

A vesztesek csatájának nagy a tétje, hiszen egy újabb vereséggel elúszna a nyolcaddöntő. A fontos csoportmeccs előtt kapott ki ráadásul először a portugál bajnokságban a Sporting Lisboa: a Benfica elleni városi derbit 0-2-re elbukta Paulo Bento csapata. A bázeliek főpróbája sem sikerült fényesen, a Debrecen-verő Young Boys idegenben verte a BL-résztvevőt.

Dzsudzsák játéka kérdéses

Magyar szempontból a Dzsudzsák Balázst foglalkoztató PSV Eindhoven liverpooli vendégjátéka lesz érdekes a szerdai játéknapon. A vörösök a hétvégén Fernando Torres két góljával legyőzték az Evertont, és csak rosszabb gólkülönbségük miatt szorulnak a tabella második helyére.. „Képes egyedül meccseket eldönteni, és szerencsére visszatért az önbizalma” – nyilatkozta legveszélyesebb támadójáról Rafael Benítez, a Liverpool trénere.

A másik oldalon Huub Stevens minden bizonnyal defenzív felfogásban küldi pályára a csapatát, amely a hétvégén a bajnokságban megúszta kapott gól nélkül, igaz csak egyet lőtt a Volendamnak. Szerda este az Anfield Roadon is ez lesz a cél, egyelőre nem tudni, hogy Dzsudzsák Balázsnak ebben milyen szerepet szán a holland szakember.

A liverpooli mérkőzéssel párhuzamosan az Atletico Madrid fogadja az Olympique Marseille-t. A spanyol együttes a PSV elleni meggyőző, 3-0-s sikerrel kezdett a BL-ben, de az utóbbi időben becsúszott néhány gyengébb meccs. Részben azért, mert rengeteg a sérült Javier Aguirre csapatában. A Marseille ellen ketten, Maniche és Heitinga ideális esetben visszatérhetnek.

A francia együttes trénerének, Eric Geretsnek nincsenek ilyen problémái, annál inkább a csatárok produkciójával. A csapat offenzív futballt játszik, rengeteg helyzetet dolgoz ki, de a támadások befejezésével hadilábon áll. A szenegáli Niang jár az élen a ziccerek elbénázásában, ezért könnyen elképzelhető, hogy Gerets változtat az alapcsapaton.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 2. forduló
A csoport:
CFR Cluj (román)-FC Chelsea (angol) 20:45 ó (TV6)
Girondins Bordeaux (francia)-AS Roma (olasz) 20:45

B csoport:
Internazionale (olasz)-Werder Bremen (német) 20:45 (Sat1)
Anorthoszisz Famaguszta (ciprusi)-Panathinaikosz (görög) 20:45

C csoport:
Sporting Lisboa (portugál)-FC Basel (svájci) 20:45
Sahtar Doneck (ukrán)-FC Barcelona (spanyol) 20:45

D csoport:
FC Liverpool (angol)-PSV Eindhoven (holland) 20:45 (m1)
Atlético Madrid (spanyol)-Olympique Marseille (francia) 20:45

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik