Élet-Stílus

Idén 35 éves a nagykanizsai dzsesszfesztivál

Idén ünnepli 35 éves jubileumát a több változás után jelenleg Kanizsa Nemzetközi Jazzfesztivál néven futó kétnapos eseménysorozat, amelynek jövő heti koncertjein a szerb Boban Markovic és az amerikai By Any Means formáció lesz a két legnagyobb név.

A 35 év alatt volt olyan évtized, amikor kétévenként rendeztek Nagykanizsán hasonló fesztivált, így sorrendben az idei a 29., amelyen két nap alatt 54 muzsikus örvendezteti meg játékával a közönséget. A mostani fesztivál középpontjába többségében olyan hazai fellépők kerültek, akik Szabó Gábor-életműdíjat kaptak – közölte hétfői sajtótájékoztatóján a rendező Hevesi Sándor Művelődési Központ vezetője.

Mikola Mária az október 10-i programokról elmondta: a fesztivált a helybéli Kanizsa Big Band nyitja, az együttest Subicz Gábor, a Magyar Rádió májusi dzsessztrombita-versenyének közönségdíjasa egészíti ki. Az első napon lép színpadra a Vukán György, Berkes Balázs és Balázs Elemér alkotta Creative Art Trio, valamint Boban és Marko Markovic sokak által kedvelt zenekara. A pénteken éjszakába nyúló program levezetéseként a Cornelio Tutu Band örömzenélésének lehetnek részesei a műfaj rajongói.

Szombaton, vagyis október 11-én Oláh Kálmán szóló zongorakoncertje indítja a nagykanizsai dzsesszfesztivál esti programját, majd Szakcsi Lakatos Béla, Egri János és Kőszegi Imre triója muzsikál. A második napot a tízéves szünet után 2006-tól ismét együtt zenélő By Any Means elnevezésű amerikai formáció zárja, amelyben a dobos Rashied Ali, a szaxofonos Charles Gayle és a bőgős William Parker kínál mainstream és freejazzelemekkel tarkított kikapcsolódást Nagykanizsán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik