Élet-Stílus

A Fiaté lett a Zastava

A Fiat lett a szerb Zastava autógyár többségi tulajdonosa, miután hétfőn Belgrádban az olasz csoport és a szerb kormány képviselői aláírták az erről szóló megállapodást.

A Fiat Srbija cégben a Fiat 67 százalékkal, a szerb állam 33 százalékkal részesedik. A két fél képviselői emlékeztetőt írtak alá két Fiat-leányvállalattal, az Iveco és a Magneti Marelli cégekkel is teherautók és buszok, valamint autóipari alkatrészek gyártásáról Kragujevacban.

A megállapodást aláíró szerb miniszterelnök-helyettes, Mladjan Dinkic szerint a Fiat-ügylet Szerbia eddigi legnagyobb ipari beruházása: a Fiat leányvállalatokkal együtt az összeg eléri az egy milliárd eurót, ami 4750 új munkahelyet teremt.

A tervek szerint a Fiat 2009-ben egy új A kategóriás modell – korábbi hírek szerint az Uno új generációjának – gyártását kezdi meg Kragujevacban, kezdetben évi 200 ezres kapacitással. Később – várhatóan 2010-től – egy középkategóriás autó – tippek szerint a Grande Punto – összeszerelését kezdik meg. Összességében évi 300 ezer darabos kapacitást épít ki Szerbiában a Fiat.

A beruházást a helyi önkormányzat adókedvezménnyel, és ingatlannal támogatja, a szerb állam 50 millió euróval, és 200 millió euró értékű infrastrukturális fejlesztéssel járul hozzá.
A három Zastava modell – Yugo Skala, Yugo Florida, Zastava 101/128 – gyártása az idei év végén megszűnik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik