Élet-Stílus

Ferrari: szerelő hibázott Szingapúrban

Egy szerelő hibája miatt váltott zöldre Felipe Massa tankolásánál a Ferrari bokszában a jelzőlámpa a Forma-1-es világbajnokság Szingapúri Nagydíján. Az olasz csapatnál felülvizsgálják a rendszer használatát.

A vb-címért küzdő brazil pilóta a versenyen a biztonsági autós periódus alatt állt ki kerékcserére, ahol a lámpa a kelleténél lényegesen hamarabb váltott zöldre, így Massa kirántotta a benzincsövet és egészen a boxutca végéig hozta magával. A hiba következtében az addig első brazil a mezőny végére esett vissza, míg csapattársa, a címvédő finn Kimi Ra:ikkönen, aki szintén az eset miatt töltött az optimálisnál jóval több időt a kiállásnál, szintén visszaesett.

Később kiderült, hogy az olasz csapat éppen a biztonsági autó okozta kiállási dömping miatt állította automatikusról kézi vezérlésűre a lámpát, s a kezelésével megbízott szerelő pedig figyelmetlenség miatt adott zöld jelzést Massának. Automatikus üzemmódban a lámpa a benzintöltő zárjával áll kapcsolatban, s akkor vált zöldre, amikor a csövet leoldják az autóról.

Káosz a Ferrari-boxban (Galéria)

Káosz a Ferrari-boxban (Galéria)

“Amikor nagy a forgalom a bokszutcában, akkor célszerűbb kézzel irányítani rendszert. Így tettünk, de becsúszott egy óriási hiba” – mondta Stefano Domenicali csapatfőnök, hozzátéve, hogy a szerelőt nem rúgták ki, továbbra is a helyén marad.

A futam előtt a vb összetett versenyében mindössze egy pont hátránnyal álló Massa a 13. helyen zárta a versenyt, míg a vezető Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) harmadik lett, így a különbség hét pontra nőtt közöttük. Ennek ellenére a kiváló pilóta nem haragszik a vétkes szerelőre.

“Nem vagyok az a típus, aki nekiront másoknak. A futam után odamentem hozzá és bíztattam, hogy ne törjön össze, mert még nagy szükségünk van rá a hátralévő három versenyen.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik