Élet-Stílus

Egymilliárd forintból lesz úszó Eb-nk

Nagyjából a 2006-osnak másfélszerese, egymilliárd forint lesz a 2010-es magyarországi úszó Európa-bajnokság rendezési költsége. Ruza József, a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) főtitkára nem aggódik, elmondása szerint a kormány garanciát vállalt, és egyre több a szponzor.

“2006-ban csaknem 653 millióra rúgott, most – amint azt a kormánygaranciáért benyújtott dokumentumunk tartalmazza: – 1 milliárd 82 millió 400 ezer forintba kerülhet a négy esztendő múlva esedékes magyarországi Eb” – jelentette ki Ruza az MTI érdeklődésére azt követően, hogy szombaton az európai szövetség, a LEN Budapestnek ítélte az úszók, műugrók, műúszók és hosszútávúszók 2010-es európai csúcstalálkozójának rendezési jogát, egyszersmind alelnökének választotta Gyárfás Tamást

A főtitkár hozzátette, hogy ezután kell még megkötni az illetékes hazai tárca, a MÚSZ és a LEN közötti háromoldalú szerződést, de a kormánygarancia birtokában ezzel nem lehet gond, és a szponzorokkal is hasonló a helyzet. “Azt, hogy mennyi pénzzel járul hozzá az állam az Eb-rendezés durván egymilliárdos költségeihez, még nem tudni, az viszont megnyugtató, hogy szponzoraink nagy része megmaradt, sőt az újakkal még többen is vannak, mint korábban” – tette hozzá Ruza, a két évvel ez előtti budapesti kontinensviadal főszervezője.

2006-ban Budapest sikeres Eb-t rendezett a Széchy Uszodában (MTI)

2006-ban Budapest sikeres Eb-t rendezett a Széchy Uszodában (MTI)

Az Eb-t előkészítő munkák máris megkezdődtek, Ruza József példaként említette a közelmúlt kimagasló úszóegyéniségének, Risztov Évának a nevét, aki a hoszteszek irányítójaként járulhat hozzá a 2010-es rendezvény sikeréhez. Az pedig máris tény, hogy a Danubius láncolat összes szállodája segíti majd az Eb-t, amelynek fővárosi “része” a margitszigeti uszodaegyüttesben zajlik majd anélkül, hogy bármilyen új létesítményt kellene építeni.

“Az infrastruktúra adott, a medencék megvannak, a publikumnak helyet adó tribün visszahelyezhető, ráadásul ugyanúgy, mint 2006-ban, amikor egyedülálló módon a fáknak is helyet hagytunk” – így Ruza József.

A főtitkár elárulta, hogy a szervezőbizottság felépítéséről a szerdai elnökségi ülésükön lesz először szó. A helyzetet azonban bonyolítja, hogy időközben, 2006 után módosult a felállás: az egy közös szövetség helyett négy önálló szakszövetség működik, így az egyeztetésen a műugrók, a szinkronúszók és a hosszútávúszók vezetése is részt vesz.

“Mi több: meghívtuk az Eb műsorán nem szereplő, már korábban önállósult pólósok elnökét, Martin Györgyöt is. Mert miközben ugyanis a 2010-es Európa-bajnokságra összpontosítunk, készülünk arra is, hogy mielőbb világbajnokságnak is otthont adhassunk, márpedig a vizes vb-n együtt szereplünk a pólósokkal. Egy hazai rendezésű vb-re 2013-ban, vagy 2015-ben kerülhet sor, amihez azonban kell még egy fedett uszoda is, nyolcezres nézőtérrel. Persze nyertünk mi már világversenyt pusztán tervezettel is, jelesül a 2006-os Eb-re gondolok, amikor is fedett uszoda végül nem épült. Remélem, egy sikeres vb-pályázat esetén az élet ez ügyben nem ismétli meg önmagát…” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik