Élet-Stílus

Oscart hozhatnak a terroristák

Minden idők legdrágább és legbrutálisabb német filmje – ezt állítják a Baader-Meinhof-csoportról készített legújabb filmről, amely akár egy újabb Oscar-díjat is hozhat a német filmszakmának.

Láthattuk Hitler utolsó napjait A bukásban, a nácikkal szembeni ellenállást a Sophie Scholl – Aki szembeszállt Hitlerrel című filmben, az NDK összeomlását és a rendszerváltást a Good Bye Lenin! című filmben, míg az NDK-beli titkosrendőrség, a Stasi működését a Mások élete című filmben. A Németországról szóló „történelemóra” azonban hamarosan folytatódik: szeptember végén kerül a mozikba a Vörös Hadsereg Frakció (RAF) tevékenységét bemutató alkotás.

Véres és realista

A Baader-Meinhof komplexus című filmet minden idők egyik legdrágább (20 millió eurós költségvetéssel készült) és legbrutálisabb német filmjének tartják. Bernd Eichinger producer (az ő nevéhez fűződnek A parfüm és A bukás című filmek is), és Uli Edel rendező alkotása az egykori anarchista terrorszervezet, a Vörös Hadsereg Frakció (RAF) működését állítja a középpontba. A szeptember 25-én a németországi mozikba kerülő film az egykori Spiegel-főszerkesztő és terrorizmuskutató Stefan Aust könyve alapján készült. A film alkotói könyörtelenül mutatják be a Baader-Meinhof-csoport által végrehajtott emberrablásokat és gyilkosságokat, azaz a filmben számos olyan jelenet látható, amelyek egyetlen korábbi, a Vörös Hadsereg Frakcióról szóló filmben sem szerepeltek. Aunt és az alkotók nagy figyelmet fordítottak a részletekre, beleértve az egyes merényleteknél használt golyók számát, s igyekeztek autentikus módon és pártatlanul beszámolni a szervezet tevékenységéről.

A film azonban már a mozikba kerülés előtt komoly vihart kavart. Többek között a RAF által 1977-ben Karlsruhéban meggyilkolt Siegfried Buback, az NSZK egykori főügyészének fia, Michael Buback bírálta élesen a film készítőit. Kétségbe vonta azt, hogy a film a történelmi igazságot kívánja bemutatni, hiszen őt nem kérdezték meg apja meggyilkolásának körülményeiről.

Sztárszínészek

A film a Baader-Meinhof-csoport, majd később Rote Armee Fraktion (azaz a Vörös Hadsereg Frakció) néven működő 70-es évekbeli baloldali nyugatnémet terrorszervezetről szól. Végigkövethetjük a szervezet megalakulását, valamint működésének korai éveit egészen az 1977-es Németországi Őszig. A Baader-Meinhof komplexus című filmet számos helyszínen forgatták, többek között Berlinben, Münchenben, a hamburgi Stammheim-börtönben, Rómában, illetve Marokkóban. A film főszerepeit a legnagyobb német sztárok játsszák: Andreas Baadert Moritz Bleibtreu (A kísérlet, A lé meg a Lola), Ulrike Meinhofot Martina Gedeck (akit legutóbb a Mások élete című filmben láthattunk), Gudrun Ensslint pedig Johanna Wokalek alakítja, míg a mellékszerepekben Bruno Ganz, Nadja Uhl, Hannah Herzsprung látható.

(forrás: bmk.film.de)

Andreas Baadert és Gudrun Ensslint alakító színészek

(forrás: bmk.film.de)

A Baader-Meinhof komplexus című filmmel azonban nem érnek véget a RAF-ról szóló történelemleckék. Még idén bemutatásra kerül Connie Walther rendezte Schattenwelt című alkotás, amely egy – 25 év után szabadon engedett – RAF-terroristának és egykori áldozata lányának a kapcsolatáról szól. Walther arra törekedett, hogy filmjében mindkét oldalt egyaránt bemutassa, azaz az elkövetőt és az áldozatot is.

A vörös hadsereg frakció (RAF)

Az anarchista szervezetet 1970-ben alapította Andreas Baader, Ulrike Meinhof és Gudrun Ensslin. Tagjai kommunista városi gerilláknak nevezték magukat, legfőbb ellenségüknek a nyugatnémet rendszert és államapparátust tartották. A terroristacsoport Németországban 1971-93. között merényletek sorozatát követte el: Nyugat-Németország több mint 30 emblematikus személyét (gazdasági vezetőt, jogászt, politikust, katonát és rendőrt) ölte meg. Ulrike Meinhof 1976-ban, Andreas Baader és Gudrun Ensslin pedig 1977-ben öngyilkosságot követett el a börtönben. A RAF számos egykori, szabadon engedett tagja jelenleg álnéven él, és újságíróként, tanárként, könyvelőként dolgozik. 2007-ben feltételesen szabadlábra helyezték Brigitte Mohnhauptot, míg Christian Klar és Birgit Hogefeld egyelőre még a börtönbüntetését tölti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik