Élet-Stílus

Megjelent a Google-mobil

Hivatalosan is bemutatták a Google első mobiltelefonját. Az Android ára a „barátságos" 200 dollár (30 ezer forint) alatt marad majd, igaz csak eggyel.

A készülék csúsztatható előlappal érkezik és a tajvani HTC-cég koprodukciós terméke. A mobil forgalmazását a T-Mobile végzi, legalábbis Amerikában.

Láthatóan a nagy konkurens, az Apple iPhone 3G árához lőtték be a Google Androidot, a hírek szerit 199 dollárba kerül majd előfizetéssel. Amit már korábban is lehetett tudni róla, hogy Linux-alapokon nyugszik az operációs rendszere, és egyetlen klikkre elérhető rajta a Google keresője. Megnyithatók az egyéb alkalmazások is, mint a Gmail, a Youtube vagy a Google Talk. Memóriában sem szerényebb, mint konkurense 8 gigabájtnyi; a kamera felbontása az Apple-énél azonban jóval magasabb, 3,1 megapixeles. Ám mint az a termék technikai leírásából kiderült, nem lehet vele például videót készíteni.

Megjelent  a Google-mobil 1

Elemzők első becslései szerit a készülékből idén 200-400 darabnyit tudnak majd eladni az amerikai piacon köszönhetően az október végén induló értékesítésnek. Hosszú távon az amerikai okostelefon-piac mintegy 4 százalékát tudja majd bezsebelni a készülék, az elemzők szerint. A teljes eladásokat akár 3 millió darabra is teszi az iSuppli piackutató.

A nyáron debütált fő ellenfél, az iPhone 3G eddig 1 millió példányban kelt el az elmúlt másfél hónapban. Az Apple várakozásai szerint a készülék a jövő évben elérheti a 10 millió eladott példányt.

A G1 elterjedését azonban igencsak lassíthatja majd, hogy az Apple iPhone 3G forgalmazója, az AT&T közel 70 millió előfizetővel bír, addig az amerikai T-Mobile csak 30 millióval. Ehhez hozzájárul továbbá, hogy a nagy sebességű mobilinternet-hálózata az AT&T-nek lényegesen nagyobb lefedettségű.

A G1 nevű készülék nagy előnye lehet viszont a nyílt szoftver szemben az Apple-ével, amelyre így csak lényegesen lassabban jelennek meg a hasznos kiegészítő alkalmazások. A készülék dizájnját illetően már nem ilyen kedvezőek a kritikák. A Google Androidot nem egy új kulttelefonnak tartják a kritikusai, hanem az iPhone és egy korábbi készülék, a Sidekick között létrejött öszvérnek.

A G1 nemzetközi premierjéről egyelőre keveset tudni, egyes jelzések szerint jövő év elején érkezhet Európába. A nagy gyártók, mint az LG, a Motorola, a Samsung az említett nyilt forrású szoftver miatt azonban jó lehetőségeket láthatnak benne. Természetesen itt a piacok egyes sajátos követelményeinek megfelelően kell majd átformálni a készüléket. Európa jobban preferálja a 12 gombos vékonyabb készülékeket, míg Japánban szinte kötelező, hogy a telefon képes legyen mobiltévézésre.

Jól áll a google

A comScore piackutató intézet felmérése szerint augusztusban az összes internetes keresés 63 százaléka jutott a Google-ra, júliusban 61,9 százaléka, tavaly augusztusban 56,5 százaléka. AYahoo és a Microsoft pozíciói gyengültek: a Yahoo piaci részesedése augusztusban 19,6 százalékra esett a júliusi 20,5 százalékról és a tavaly augusztusi 23,3 százalékról. A Microsoft piaci részesedése 8,3 százalékra mérséklődött 8,9, illetve 11,3 százalékról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik