Élet-Stílus

Osztályozóra kényszerülnek a férfi kosarasok

A férfi kosárlabda-válogatott vereséget szenvedett a finnországi Vantaában az Eb-selejtezősorozat utolsó fordulójában, így eldőlt, hogy jövő augusztusban osztályozóra kényszerül az A divízióban maradásért.

Mészáros Lajos együttese – amely 79-64-re kikapott a finnektől Salgótarjánban – viszonylag egyszerű helyzetben volt a Vantaa-beli zárómérkőzés előtt: ha nyer, akkor öt másik csapattal pótselejtezőt játszik augusztusban az utolsó kiadó Eb-helyért, ha alulmarad, akkor harmadmagával osztályozót vív az A divízióban maradásért.

A ki-ki meccset a házigazdák kezdték jobban, 7-0-ra elhúztak, Kámán első triplája csak két és fél perc elteltével hullott a gyűrűbe.

Németh István húsz pontot dobott (MTI)

Németh István húsz pontot dobott (MTI)

A magyarok nem hagyták magukat, felzárkóztak, és innentől fej fej mellett haladt a két együttes. Hazai részről a Bolognában légióskodó Koponen vitte a prímet, a túloldalon pedig Németh és Kámán villogott. Utóbbi hármasával a félidőben 42-42 volt az állás.

Fordulás után a magyarok öt pontjára főként Huff révén 13 érkezett, ráadásul néhány vitatható bírói ítélet nyomán Fodor kipontozódott. Németh és Kámán “cipelte a hátán” a csapatot, ám a többiek adósak maradtak a kemény finn védekezés elleni extra teljesítménnyel.

Három negyedet követően 70-58-at mutatott a nagyóra, a 12 ponttal elvesztett szakasz pedig sorsdöntőnek bizonyult. A hátralévő időben ugyanis a finnek tovább növelték előnyüket, így végül sima sikerrel biztosították helyüket a pótselejtezőben.
A négy csoportba sorsolt 17 együttesből a négy első és a három legjobb második automatikusan kvalifikálja magát a jövő őszi, lengyelországi Eb-re.

(Az előző Eb-n elért helyezése révén a mezőnynek selejtező nélkül lett a tagja a címvédő Oroszország, továbbá Spanyolország, Litvánia, Görögország, Németország, Horvátország, Szlovénia valamint a házigazda Lengyelország.)

Kámán Tamás és Sami Lehtoranta küzdelme (MTI)

Kámán Tamás és Sami Lehtoranta küzdelme (MTI)

A fennmaradó 10 gárdából – a győzelem/vereség arány alapján sorrendbe rakva – a jobbik hat válogatott pótselejtezőt vív a kontinenstorna 16., utolsó kiadó helyéért. A többi négy válogatott kieséses tornán vesz részt, ahonnan a gyengébbik két alakulat automatikusan a B osztályba csúszik.

A két sikerrel és hat vereséggel csoportutolsóként záró magyarok tehát augusztusban négycsapatos osztályozón vesznek részt, ahol a legjobbak között maradás lesz a tét.

Férfi kosárlabda Eb-selejtező
A csoport, 8. forduló:
Finnország-Magyarország 88-73
(23-21, 19-21, 28-16, 18-15)
A magyar pontszerzők: Kámán 22, Németh 20, Báder 15, Sitku 7, Fodor 4, Molnár 3, Ferencz 2

Bulgária-Szerbia 77-87

A csoport végeredménye:
1. Szerbia 15 pont
2. Bulgária 12 (670-639)
3. Olaszország 12 (574-590)
4. Finnország 11
5. Magyarország 10

Ajánlott videó

Olvasói sztorik