Élet-Stílus

Több tízezer utód egyetlen kutyától

Az állatvédő szervezetek – már amelyiknek módjában áll – egy évben két alkalommal szerveznek ivartalanítási akciót: tavasszal és ősszel. Az általános felvilágosítás, szemléletformálás persze egész évben folyik – egyfajta kötelező feladatként – a kóbor állatok létszámának csökkentése érdekében, illetve a túlszaporulat megelőzése céljából. Sokan azonban még most sem értik, miért is van ennek ilyen nagy jelentősége? Nézzük az érveket és persze az ivartalanítás körüli tévhiteket.

Egy nem ivartalanított nőstény kutya és párja rendkívüli gyorsasággal szaporodik, kölykeikkel együtt pár év alatt számtalan kiskutyának adnak életet. Évi két alommal számolva, egy év alatt 16 kölyök jön világra, amelynek ha fele nőstény, a következő évben már 128 „unoka” jön világra. A kemény életkörülmények miatt a továbbiakban páronként évi 4-6 szuka kiskutyával számolva, a szaporulat a hatodik évben már 67 ezer kutyát számlál, és az „ősszülő” pár még csak 6-7 éves, középkorúnak számít.

Ne juttassuk őket ilyen helyzetbe (fotó: Mentsvár)

Ne juttassuk őket ilyen helyzetbe (fotó: Mentsvár)

Ugyanez a helyzet a macskákkal, akiknél mostoha sorsukat is beleszámolva hat év alatt az utódok utódaival 66 080 egyed származik egyetlen pártól. Ennyi kölyöknek gazdát keresni természetesen éppúgy lehetetlen, min tmenhelyen elhelyezni őket.

Mi lehet a megoldás?

A legbiztosabb és végleges megoldást az ivartalanítás jelenti, ezért is igyekeznek az állatvédők ezt propagálni és segíteni, mint a most ősszel induló második ivartalanítási akcióhullámot is. A legnagyobb segítséget természetesen akkor tudják nyújtani, ha a kutya- és macskatulajdonosok ivartalnítási költségét csökkentik némi hozzájárulással, ami megfelelő anyagi háttér és a közreműködő állatorvosoknak köszönhetően lehetséges. Az ivartalanítás költsége lakóhelytől függően változhat, azonban ez egy egyszeri költség, amivel a tüzeléskor és az esetleges „váratlan szaporulat” kapcsán jelentkező probléma megelőzhető.
Mikor a legcélszerűbb elvégezni a műtétet?

Maga a művelet rutinműtétnek számít, a gazdiknak nem kell tartaniuk attól, hogy kedvencük nagy kockázatnak van kitéve. A legcélszerűbb, már 6 hónapos kort követően állatorvoshoz vinni a kutyát, cicát ivartalanításra, tévhit, hogy meg kell várni az első tüzelést vagy hogy legalább egy alkalommal hagyjuk szülni őket. Fontos, hogy a műtét előtti 12 órában az állat ne kapjon enni, utána pedig ha lehet, csak az ivartalanítást követő másnap kapjon újra.

És itt jöhet a következő feltevés: többet fog enni és vajon meghízik a kedvencük miután ivartalanítva lett? Valóban, az étvágyuk fokozódhat, azonban a gazda feladata , hogy az elhízást kivédje, nem szabad több, vagy nagyobb adag ételt adni neki, mint amit eddig kapott.

Az állatot pszichésen nem viseli meg az ivartalanítás. Az esetleges rossz közérzet, az altatást követő rosszullét, másnapra teljesen megszűnik. Ami teednő még következik ezután, a varratszedés, melyre általában a műtétet követő 10. napon kerül sor.

Társadalmi cél

Ha ez is meg van, kedvencünket megmentettük a tüzelések okozta testi és lelki szenvedésektől, nem kell többet házi őrizetbe tenni a kényes napokon, megszüntetjük az idősebb korban kialakuló emlődaganat és méhgyulladás kialakulásának kockázatát. És ami az egész társadalomra nézve igen nagy előrelépés lehet: csökkenthetjük a véletlen túlszaporulatot, az így is milliószám az utcán kóborló kutya és macska számát.

És mivel itt az ősz és újra itt az ivartalanítási akciók ideje, lehetőség van az ivartalanítást , akár kedvezményes áron is igénybevenni.

segítségre várnak


Több tízezer utód egyetlen kutyától 2

Ide kattintva megtekintheti a Mancs-Rancs Alapítványtól örökbe fogadható ebeket. Három kutyáról helyeztünk el képeket, rövid ismertetőt, “adatbázisunk” hétről-hétre frissül.


Több tízezer utód egyetlen kutyától 2

Ide kattintva megtekintheti a Biatorbágy és Vidéke Állatvédő Egyesülettől örökbe fogadható ebeket. Három kutyáról helyeztünk el képeket, rövid ismertetőt, “adatbázisunk” hétről-hétre frissül.


Több tízezer utód egyetlen kutyától 2

Ide kattintva megtekintheti a Mentsvár Alapítványtól örökbe fogadható ebeket. Három kutyáról helyeztünk el képeket, rövid ismertetőt, “adatbázisunk” hétről-hétre frissül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik