Élet-Stílus

Nagy visszatérők Laudától Jordanig

A hét egyik szenzációjaként Lance Armstrong bejelentette, hogy visszatér a versenyzéshez, és 2009-ben megpróbálja megszerezni nyolcadik Tour de France-diadalát. Az amerikai kerékpáros kitaposott utat követ, előtte több legendás sportoló is hasonlóan cselekedett - sikerrel.

A levitézlett baseball-játékos

Minden idők egyik legnagyobbja, a kosárlabda koronázatlan királya, Michael Jordan az 1993-94-es idény kezdetén, háromszoros bajnokként – a triplázó Chicago Bulls 1991 és 1993 között gyűrte maga alá az NBA-mezőnyt – azzal sokkolta a világot, hogy befejezte pályafutását, és a Chicago White Sox baseball-csapatánál próbált szerencsét.

Az 1997-es bajnokcsapat két ásza: Jordan és Scottie Pippen (AP)

Az 1997-es bajnokcsapat két ásza: Jordan és Scottie Pippen (AP)

Szerény sikereket mutatott fel baseball-játékosként, így két évvel később már az a hír járta, a 32 esztendős Jordan esetleg visszatérne a Chicago Bulls együtteséhez. Így is történt.

A remek kondícióban lévő Jordan a kezdeti nehézségektől eltekintve ott folytatta, ahol abbahagyta, s 1996 és 1998 között további három bajnoki aranyat gyűjtött be a „bikákkal”. Később a Washington Wizards tulajdonosaként még be-beszállt a játékosok közé, ám lényegesen kevesebb sikerrel.

Grand Slam-diadal 50 évesen

A női tenisz állócsillaga, Martina Navratilova a 80-as években – egyesben, valamint párosban az amerikai Pam Shriver oldalán – elért sikerek után 1996-ban döntött úgy, hogy befejezi.

Négy évvel később visszatért, míg 2003-ban az indiai Leander Paes oldalán az Ausztrál Openen és Wimbledonban sem talált legyőzőre.

Az utolsó diadal: Navratilova és Bob Bryan (Getty)

Az utolsó diadal: Navratilova és Bob Bryan (Getty)

46 esztendősen minden idők legidősebb Grand Slam-győztesévé avanzsált. Ráadásul egyedüliként egyesben, női és vegyes párosban is nyert Melbourne-ben. 2006-ban, egy hónappal 50. születésnapja előtt Bob Bryannel megnyerte a US Opent, s ismét – immár végleg – abbahagyta a teniszezést.

Rettenetes tiszteletes

Navratilova 46 évesen ízlelhette meg „veteránként” a sikert, míg George Foreman 45 esztendősen lett a történelem legidősebb nehézsúlyú világbajnoka. Poétikusan ifjú korban, 23 évesen nyerte első vb-címét, miután 1973-ban a jamaicai Kingstonban két menet alatt hatszor is leütötte a korábban Muhammad Ali rovására világbajnokká előlépő Joe Fraziert.

Egy évvel később az emlékezetes zaire-i összecsapáson Ali végül kiütötte – Foreman pedig három évvel később visszavonult, s jókora fordulatot téve tiszteletes lett. Ám 1988-ban 39 évesen visszatért, mondván, hogy megleckézteti a „nagyszájú ifjoncot, Mike Tysont” – valójában pénzre volt szüksége, hogy bővíthesse az általa megálmodott nevelőotthont.

Foreman a sarokban, Moorert legyezgetik (AP)

Foreman a sarokban, Moorert legyezgetik (AP)

Bár a Foreman-Tyson csata nem valósult meg, a keménykezű szent ember 1991-ben és 1993-ban is neves ellenfelekkel mérkőzhetett – de Evander Holyfield és Tommy Morrison is legyőzte: mindketten csak pontozással tudták legyűrni.

Húsz évvel az Ali elleni csata után Foreman révbe ért. A regnáló világbajnok, Michael Moorer ellen az első kilenc menetet ellazsáló „öreg” a tizedikben kiütéssel győzött, s ezzel két rekordot is felállított – amellett hogy ő lett a nehézsúly legöregebb bajnoka, ő az a bokszoló, aki 20 év elteltével is vissza tudott kapaszkodni a trónra.

Lauda Airlines

Niki Lauda Foremannál kevesebbet várt az újabb diadalra – ám akárcsak a veterán ökölvívó, Lauda is a pénzhiány miatt vállalta az újabb kihívást. 1975-ben a Ferrari pilótájaként lett először világbajnok, majd címét 1977-ben megvédte azok után, hogy egy évvel korábban csúnyán összeégett a Nürburgringen.

Lauda és a McLaren MP4/2 (Getty)

Lauda és a McLaren MP4/2 (Getty)

Megelégelve, hogy csak „körbe körbe” autózik, 1979-ben alig 30 évesen búcsút intett a versenyzésnek, és visszatért Ausztriába, ahol nem sokkal később megalapította a róla elnevezett légitársaságot.

Az üzlethez azonban további tőkére volt szüksége, 1982-ben tehát visszatért a Forma 1 világába, és 1984-ben immár a McLaren alkalmazásában mindössze fél ponttal megelőzve a csapattárs francia Alain Prostot, harmadszor is világbajnok lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik