Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Zap Mama vagy A sanghaji asszony

A hétvége legmenőbb zenekara a Zap Mama, de lesz koncertje az Európa Kiadónak, a Psycho Mutantsnak is, a legizgalmasabbnak azonban a Tiger Lillies előadása mutatkozik, amely együttesnek az énekese kasztrált stílusban énekel.

Akár indiánnyár, akár esős ősz köszönt ránk a hétvégén, tudhatjuk, hogy a kulturális intézmények tárt kapukkal várnak minket, ahol kitáncolhatjuk magunkat, esetleg együtt ordíthatunk múltunk kedvenc zenekarával, elmehetünk Miskolcra is filmfesztiválozni. Unatkoznunk tehát nem muszáj, csak ha arra van kedvünk. Erre az esetre ajánljuk a tévékészüléket.

A kérdés tehát a régi: menjek vagy maradjak?

Menjek…

Péntek, szeptember 12.

…Zap Mamára a Millenárisra

Afrikai alapokon szól az R&B és a hip hop, na meg Marie Daulne hangja. Nem mellékesen az ő zenéje (is) szól a Mission Impossible 2-ben. Show a színpadon, kongadobok, édesen akcentusos angol – szeptember 12-én a Millenárison játszik a Zap Mama. Egy együttes, amely könnyed lazasággal teríti szét az afrikai zenét az európai és amerikai fülekbe. A frontemberük (vagy frontasszonyuk) Marie Daulne maga sem tudja, hogy zseniális hangját a születése évében meggyilkolt belga apjától vagy bantu édesanyjától örökölte. Őt hallgatva lenne ötletünk.

Menjek vagy maradjak – Zap Mama vagy A sanghaji asszony 1

…Európa Kiadóra a Gödörbe

„Korbácsolj fel! Kényeztess el! Jöjjön, aminek jönnie kell.” Most éppen az Európa Kiadó koncertjének kell jönnie a Gödörben. Bár a Szigeten az URH- koncertért Menyhárt Jenő kapott alaposan kritikát, az Európa Kiadó azért sokkal összeszokottabb produkció.

Menjek vagy maradjak – Zap Mama vagy A sanghaji asszony 1

Ráadásul Nekünk minden egyformán popzene. Persze az sem elhanyagolható, hogy az este a nagy öregek után a Psycho Mutants zenekar lép fel, akik a psychobilly hazai képviselői. Ha még hozzátesszük a város talán egyetlen világvárosra emlékeztető közterét, minden adott ahhoz, hogy jól érezzük magunkat.
—-Szombat, szeptember 13. – indie, Tiger Lillies—-

…indie-zenakrokra az A38-ra

Teljesen őrült, vicces, erős és elegáns együttesek osztrák-magyar találkozója. A Kreisky együttes énekese Freddy Mercury imitátorként indult a kőkemény undergroundból, hogy mára keleti szomszédunk egyik legdivatosabb együttesévé váljon. A Deckchair Orange a legdallamosabb és legütősebb indie-bandák egyike Bécsben. A hazai színeket képviselő Hangmás pedig arról ismert, hogy eredeti módon ötvözi a retrós újhullám, az elektropunk és az indie gitárzenék legjobb sajátosságait. A zenekar első lemeze idén jelent meg, Funeral Party Budapest címmel.


…Tiger Lillies-koncertre a Trafóba

Az együttes múlt nyári Szigetes fellépése után itt az újabb esély elcsípni a szürrális világba kalauzoló triót. Az együttes dalai az angliai élet mélyére hatolnak: prostituáltak, kábítószerfüggők, tolvajok, lecsúszott alakok történeteit hallhatjuk gyönyörű, angyali hangon megénekelve, most épp a Trafóban. Zenéjük az opera és a cigány dallamok meglepő ötvözete, ám ami igazán megkülönbözteti őket bármi mástól, az előadásaik lenyűgöző érzelmi töltete és nyers szenvedélye.

A zenekar énekese, Martyn Jacques fiatalkorában a londoni Soho közepén, egy nyilvánosház felett lakott, így napi szinten találkozott a dickensi élet különös figuráival: a kiszolgáltatott, nehéz sorsú emberekkel, és a nagyvárosi élet bohémjaival. Mindez nagyban inspirálta és befolyásolta művészetét. Hét éven keresztül képezte magát operaénekesként, azon belül is a kasztrált stílust sajátította el; ezt a különös hangot hallhatjuk a Tiger Lillies koncertjein is.

—-Vasárnap, szeptember 14. – CineFest, gyermekdal- feesztivál—-

…CineFestre Miskolcra

5 év telt el azóta, hogy első alkalommal megrendezték Miskolcon a CineFest-et, a Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválját. Közel ezer filmalkotó és nézők tizezrei látogattak el rendezvényükre az elmúlt négy évben a világ minden tájáról. Sikerrel valósult meg az a célunk, hogy lehetőséget biztosítsunk a 35 év alatti fiataloknak a fesztiválon történő megmérettetésre. A CineFest idei versenyprogramjában a 67 versenyfilm 24 országot képvisel. Többek között 7 lengyel, 7 német, 4 észt, 2 angol, 4 izraeli, 15 magyar és 6 spanyol film került a versenyprogramba, köztük 10 nagyjátékfilm, 25 kisjátékfilm, 12 animációs film és 13 dokumentumfilm.

Menjek vagy maradjak – Zap Mama vagy A sanghaji asszony 1


…gyerekdaléneklésre a Müpába

Minden bizonnyal elég vicces lehet a Csillag születik című Nemzetközi Gyermek-dalfesztivál döntő gálakoncertje. A hagyományteremtő céllal megrendezett könnyűzenei fesztivál célja tehetséges gyermekénekesek felkutatása, valamint hazánk népszerűsítése a gyermekek hangján. A versenyen 25 ország képviseletében 48 olyan fiatal indul, aki 1994. szeptember elseje után született. Magyarországról tizenketten mérettethetik meg magukat, de Európa számos országán kívül az Amerikai Egyesült Államokból, Izraelből, Kínából és Libanonból is érkeznek résztvevők, s mindannyian saját anyanyelvükön énekelnek. A rangos nemzetközi zsűri elnöke Marjan Katarowski, a macedóniai Asterisks Nemzetközi Gyermek-dalfesztivál igazgatója.

—-…moziba—-

Tombolnak a hormonok. Az állatoké is (Állati szerelmek, Galapagos 3D), az embereké is (Delta, Dan és a szerelem, Szerelem magyarázat nélkül, Afrodita álma). Az érzelmek – az ösztönös szenvedélyek éppúgy, mint az intellektus vezérelte „tudati érzések” – elöntik a hazai mozivásznakat. Nosza, merüljünk!

Menjek vagy maradjak – Zap Mama vagy A sanghaji asszony 1

Bővebben >>

—-…wellnesselni—-

Péntek

Borfesztiválok idején érdemes nemcsak az egyes hazai bortermelőkkel és borvidékekkel megismerkedned. Tudd meg azt is, milyen pozitív hatásai lehetnek az egészségedre a mértéktartó borfogyasztásnak!
A bor és az egészséges emberi szervezet kapcsolatáról a WellnessCafén

Szombat

Búcsúzz a nyártól egy csodás éjszakai futással! Téged is vár a 13. K&H Olimpiai Éjszakai Futás.

Helyszín: Budapest Roosevelt tér 21:00

S hogy mi az az 5 ok, amiért érdemes futócipőbe bújni? Kiderül a WellnessCafe oldalán

Vasárnap

Egy nap csak a hölgyek kényeztetésére. Vár minden hölgyet a Millenáris Park. 60 féle mozgásformával, egészségtesztekkel és állapotfelmérőkkel, gyermekmegőrzővel.
Helyszín: Budapest Millenáris központ 10:00-16:00
A rendezvény programja a WellnessCafe oldalán

—-Maradjak… …tévézni – A sanghaji asszony, Az ember, aki ott se volt, A törvényenkívüli Josey Wales—-

Péntek, szeptember 12.
21:50
m2

A sanghaji asszony

Orson Welles egy gyanútlan férfit játszik, akit egy mozgássérült sztárügyvéd felfogad a jachtjára, hogy eleget tegyen gyönyörű felesége (Rita Hayworth) kívánságának. Nem is sejti, mekkora veszélybe sodorja önmagát azzal, hogy elfogadja a munkát. De ha tudná is, akkor sem menekülhetne, hiszen már régen a fiatal és varázslatos asszony hálójában vergődik.

Menjek vagy maradjak – Zap Mama vagy A sanghaji asszony 1


Szombat, szeptember 13.
22:05
Duna Televízió

Az ember, aki ott se volt

Ethan és Joel Coen fekete-fehér filmje Santa Rosában, Észak-Kaliforniában játszódik 1949 nyarán. Ed Crane – sógorával, Frankkel együtt – egy álmos kaliforniai kisváros borbélyüzletében dolgozik. Okkal gyanítja, hogy feleségének, Dorisnak viszonya van munkahelyi főnökével, Big Dave-vel. Mivel amúgy is elégedetlen az életével, ez jó ürügy arra, hogy egy kedvezőnek tűnő befektetés érdekében névtelenül megzsarolja a férfit. Az ki is fizeti a kért összeget, de iszonyúan felbőszül, amikor megtudja az igazságot. Akaratlan halálesetek és szándékos gyilkosságok követik egymást, s az út a tárgyalóteremig és a siralomházig vezet.

Menjek vagy maradjak – Zap Mama vagy A sanghaji asszony 1


Vasárnap, szeptember 14.
21:00
m2

A törvényenkívüli Josey Wales


Menjek vagy maradjak – Zap Mama vagy A sanghaji asszony 1

Josey Wales egyszerű farmerként élt családjával, távol a világ folyásától, saját tanyáján. Ám az amerikai polgárháború szele Josey-t sem kímélte: családját meggyilkolták, farmját felégették az épphogy átvonuló, válogatás nélkül pusztító csapatok. A békés farmer beállt a környék hírhedt banditái közé, hogy megkeresse azokat, akik tönkretették az életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik