Élet-Stílus

Itt a 20 ezer forintos laptop

A kínai HiVision technológiai vállalat az idei IFA kiállításon mutatta be új mini notiját, mely 98 dollárért lesz kapható októbertől.

A már eddig is gyengélkedő, néha kifulladni látszó OLPC (One Laptop Per Child) program végét jelentheti a valóban száz dolláros (kb. 17000 forintos) kis gép.

A rózsaszín noti jelenleg még 120 dollár – tízezer darabot már így is eladtak belőle Kínában -, de a cég tervei szerint az októberi premierig ez az ár lemegy 98 dollárra. A fájdalmasan olcsó notebook MIPS-es 400 MHz-es (a későbbiekben Via C7-es) processzort, 7″-os, meglepően szép képet adó kijelzőt, 1 giga flash memóriát, wifit, SDHC kártyaolvasót, 3 USB portot, valamint beépített mikrofont és hangszórókat kapott. A 98 dolláros verziót előtelepített kínai Linuxszal kapjuk, lesznek azonban drágább, és nagyobb, 8, 9 és 10″-es kijelzővel felszerelt, Windows XP-vel és Vistával üzemelő gépek is.

Laptopnak tűnik

Laptopnak tűnik

Az alapverzió netezésre alkalmas, picit talán lassú, de ennyi pénzért több mint tökéletes. Charbax a helyszínen tesztelte a gépet, szerinte az aksi három órát bír, de kis átalakítással húsz órát is ki lehetne hozni belőle. Úgy tűnik, jól össze van rakva, a külseje átlagos, a billentyűzet használható méretű. A kis gép viszonylag gyorsan bebootol, egyszerűen kezelhető, tűrhető sebességgel lehet vele netezni, és gond nélkül csatlakozik a hálózatra. A 7″ egy kicsit tényleg kevés, és lehetne egy picit fürgébb is. A 98 dolláros ár viszont hihetetlenül alacsony, és a mini notinak komoly hiányosságai sincsenek; az OLPC program jövője végleg bizonytalanná válhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik