Élet-Stílus

Még mindig szennyes a Rába

Szinte minden, március óta vett vízminta a határértéket legalább kétszeresen meghaladó szennyezést mutatott ki a Rábán – magyar és osztrák Greenpeace-aktivisták tiltakoztak Ausztriában wollsdorfi bőrgyár előtt.

A bőrgyár korábban visszautasította a habzásért elsősorban felelős naftalin-1,5-diszulfonát nevű veszélyes anyag használatának beszüntetését. Ezért döntöttek úgy a Greenpeace aktivistái, hogy vegyvédelmi ruhákba öltözve közvetlenül a gyár szennyvízkifolyójából vesznek mintát. Az aktivisták a gyár menedzsmentjének épülete elé vitték a szennyvizet, amelyet követeléseikkel együtt átadtak a vezetőségnek – közölte a Greenpeace Magyarország.

Fotó: Kurt Prinz/Greenpeace

Fotó: Kurt Prinz/Greenpeace

A legutóbbi, augusztus 25-i vízmintaanalízis szerint a naftalin-1,5-diszulfonát koncentrációja 12 900 mikrogramm/liter volt, ami azt jelenti, hogy az éves kibocsátás több mint 6,5 tonna. Ez már csak azért is különösképpen problémás, mivel a naftalin-1,5-diszulfonát vízben nem bomlik el. A konkurens Boxmark bőrgyárnak korábban már sikerült több mint 90 százalékkal csökkentenie a kibocsátást, ezért a zöldszervezet szerint megmagyarázhatatlan a wollsdorfi cég teljes tétlensége.

A Greenpeace kritizálja helyi hatóságokat is, amelyek több mint egy éve tisztában vannak a szennyezés tényével, mégsem tettek semmit. A szervezet hivatalosan is panaszt emelt a stájer tartományi kormányzónál, Franz Vovesnál. „A Greenpeace Magyarországon és Ausztriában is több mint 2 éve küzd a Rába szennyezése ellen. Korábban is elmondtuk, addig nem nyugszunk, amíg az utolsó gyár is abbahagyja szennyező tevékenységét”- mondta Mezei Csaba a szervezet magyarországi vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik