Élet-Stílus

Tatabányaiak nyerték a Vidor Fesztivált

A tatabányai Jászai Mari Színház nyerte a nyíregyházi Vidor Fesztivál legjobb előadásért járó fődíját, a Komárom-Esztergom megyei társulat Tasnádi István: Magyar a holdon című darabját mutatta be a Vidámság és a Derű Országos Seregszemléjén.

A Dottore-díjat a zsűri döntése alapján a darabot színpadra állítók és a szerepeket játszók, Tasnádi István, Árkosi Árpád, Csákányi Eszter, Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Katona László kapta a szombati, éjszakába nyúló díjkiosztó gálán – mondta Magyar Krisztina, a rendezvényt szervező nyírségi Móricz Zsigmond Színház sajtóreferense.

A legjobb rendezésért járó Capitano-díjat Vajdai Vilmos vehette át Molnár Péter: Keresők című darabjának színpadra állításáért, amelyet a budapesti TÁP Színház játszott a fesztiválon. A legjobb utcaszínházi előadásért a Pierrot-díjat a zsűri a Márkusszínháznak ítélte oda, az Égigérő fa című darab bemutatásáért. A legjobb filmvígjátékért járó Hyppolit-díjat a Pánik című film kapta, amelynek rendezője Till Attila. A legjobb alakításért és epizódszerepért díjat vehetett át Csomós Mari, Rajhona Ádám, illetve Tóth Ildikó, Bán János. A legjobb díszletért, jelmezért és dramaturgiai kidolgozásért járó fesztiváldíjat Bakota Árpád, Györgyi Anna, valamint Kiss Csaba érdemelte ki.

A Vidor Fesztivált augusztus 29-e és szeptember 6-a között rendezték meg Nyíregyházán, ahol Afrika, Amerika és Európa 12 országának 1.250 művésze szórakoztatta – a gyorsmérleg szerint – mintegy 150 ezer nézőt a városban, valamint a térség 31 településén.

Az érdeklődők 430 színházi, utcaszínházi, zenei, irodalmi és képzőművészeti programon vehettek részt. Ott lehettek Európa legnagyobb ingyenes világzenei koncertsorozatán, ahol olyan világhírességek léptek fel, mint Maliból Habib Koité és a Bamada zenakar, az angol-kubai-japán művészekből álló Ska Cubano, a portugál Ana Moura, az amerikai Al Di Meola, a korzikai Zamballarana zenekar, az orosz Terem Quertet, a kurdisztáni Sivan Perwer és a hollandiai Amsterdam Klezmer Band.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik