Élet-Stílus

Federer tovább javította rekordját

A svájci Roger Federer három szoros játszmában legyőzte a selejtezőből felkerült luxemburgi Gilles Mullert a US Openen, így sorozatban 18. alkalommal jutott el Grand Slam-torna elődöntőjébe.

Az utóbbi négy esztendőben bajnok Federer megszakítás nélkül 32. sikerét aratta a US Openen. A négyszeres bajnok Muller ellen sem volt olyan meggyőző, mint ahogy azt tőle korábban megszokhatták rajongói, de mindenképpen javult teljesítménye – az orosz Igor Andrejev ellen mutatottakhoz képest.

A kánikulában mindkét teniszező alaposan odatette magát, a Flushing Meadowsban maratoni-specialistává előlépő luxemburgi alaposan megszorongatta az egykori világelsőt – ám a kiélezett szituációkban rendre Federer volt a jobb.

Federer javuló játékkal rukkolt elő Muller ellen (AP)

Federer javuló játékkal rukkolt elő Muller ellen (AP)

Az első játszmában a tizenkettedik játékig fej fej mellett haladtak a riválisok, ám Federer 6:5-ös vezetésénél a nagy szerváló Muller bajba került: úgy tűnt, a svájci ellen elveszti adogatójátékát. Federer öt szettpontjából viszont valamennyit hárította, s így rövidítés következett. A tie-breakben a címvédő 4-1-re ellépett, s bár a luxemburgi 4-4-re még feljött, ellenfele nyert 7-5-re. A közönség felállva tapsolta a két, magas szinten játszó teniszezőt.

A második szettben 4:4-nél Federer elvette Muller szerváját, így az elsőhöz képest kisebb harc árán növelte előnyét, a harmadikban viszont ismét a ráadás döntött – 5-6-nál a 25 esztendős Muller fonákkal a hálóba ütött, s így Federer indulhatott boldogabban a hálóhoz. Két, alaposan kifacsart sportoló gratulált egymásnak – Muller 16 fogadhatatlan adogatása mellett 46 nyerő ütéssel rukkolt elő, ám 32 ki nem kényszerített hibát is vétett.

Az Andrejev ellen mélyen tudása alatt játszó Federer alaposat javult. Bár az ászok (7) és nyerő ütések (42) tekintetében elmaradt a luxemburgitól, egy kettős hibája sem volt – Andrejev ellen öt – míg ki nem kényszerített hibája csak 19 volt (korábban 60!).

„Örülök ennek a diadalnak” – árulta el a 18. Grand Slam-elődöntőbe kerülésével a vonatkozó rekordot tovább javító Federer. „A múltkori ötszettes után ezúttal három is elég volt, bár ellenfelem kiválóan játszott – mint ahogy az egész tornán. Muller adogatása fantasztikus, de az alapvonalról is majdnem tökéletes. Az összecsapást nehezítette a tűző nap és az olykor felerősödő szél is. Összességében nagyon elégedett vagyok.”

A svájci címvédő ezúttal kevesebb időt töltött a pályán (Getty)

A svájci címvédő ezúttal kevesebb időt töltött a pályán (Getty)

Federer a fináléba kerülésért a hazai közönség előtt szereplő Andy Roddickot búcsúztató szerb Novak Djokoviccsal találkozik.

Tavaly éppen Federer-Djokovics döntő volt New Yorkban, akkor a svájci klasszis 7:6, 7:6, 6:4-re nyert. A svájci és a szerb klasszis eddig nyolcszor találkozott – ebből az első négy meccset elvesztő szerb eddig kettőt nyert, viszont mindkettőt kemény borításon. Idén kétszer futottak össze: az ausztrál nyílt teniszbajnokságon Djokovics az elődöntőben ejtette ki a svájcit (7:5, 6:3, 7:6), míg Monte Carlóban salakon Federer 6:3, 3:2-es vezetésénél a szerb sérülés miatt feladta a találkozót.

Djokovics az elődöntőért a 2003-as bajnok Andy Roddickot múlta felül – egy négyszettes, de meglehetősen egyoldalú mérkőzésen. Az első két játszmát könnyedén megnyerő európai játéka ellen Roddick csak a harmadik szettől találta meg az ellenszert, ám hiába szépített, a negyedik rövidítésében, ha kevéssel is, alulmaradt.

Djokovics:

Djokovics: “Roddick ellenem hangolta a nézőket” (Getty)

A mérkőzést megelőzően szimulálással vádolt Djokovicsot vádolók kórusához egy epés megjegyzéssel csatlakozó Roddick ellen így a szerb nemes bosszút vett, s ezt nem is felejtette el megjegyezni:
„Nem volt szép dolog tőle, amikor azt hangoztatta, hogy nekem 16 sérülésem van – azaz csalok. Ezzel a nézőket is ellenem hangolta. Ezzel együtt külön öröm, hogy le tudtam győzni Andyt a saját közönsége előtt, a kedvenc tornáján. Ez a győzelem, ebben a kontextusban nagy tett.”

Az Arthur Ashe stadion első számú ellenségévé előlépő Djokovics aligha számíthat majd jobb fogadtatásra a New York-i közönség által „fogadott fiúként” kezelt, négyszeres győztes Federer ellen sem.

A férfiak elődöntője mellett a vegyes párosban már a címmérkőzést is lejátszották: a zimbabwei Cara Black és az indiai Leander Paes nyert; az ötödik helyen kiemelt duó a Liezel Huber, Jamie Murray amerikai, brit kettőst győzte le a csütörtöki fináléban.

US Open, Flushing Meadows

Férfiak, negyeddöntő:
Federer (svájci, 2.)-Muller (luxemburgi) 7:6, 6:4, 7:6
Djokovics (szerb, 3.)-Roddick (amerikai, 8.) 6:2, 6:3, 3:6, 7:6
Az elődöntőben: Nadal-Murray és Federer-Djokovics

Vegyes páros, döntő:
Black, Paes (zimbabwei, indiai, 5.)-Huber, Murray (amerikai, brit) 7:6, 6:4

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik