Élet-Stílus

Kevesebb lett a baleset az autópályákon

Számottevő mértékben csökkent a balesetek száma az előző év hasonló időszakához képest a gyorsforgalmi úthálózaton, miközben annak hossza és forgalma is növekedett.

Az Állami Autópálya Kezelő idei első féléves adatai szerint az úthálózat forgalma átlagosan 9,5 százalékkal növekedett, ezzel szemben a balesetek száma 12,2 százalékkal csökkent, ami pozitív változás a megelőző esztendők tendenciájához viszonyítva.

A teljes képhez persze az is hozzátartozik, hogy a személyi sérüléses balesetek száma összességében stagnálást mutat. Ennek összetevőit vizsgálva kiderül, hogy a halálos balesetek száma nem változott, a súlyos sérüléssel járó esetek száma viszont 12 százalékkal csökkent, a könnyű sérüléses esetek száma pedig 10,5 százalékkal emelkedett.

A személyi sérüléses balesetek előfordulásának tekintetében az egyes útszakaszok eltérő képet mutatnak: míg az M0 (13,6 százalék) és az M1 (32,4 százalék) esetében jelentős csökkenés, addig az M3 (8,9 százalék) és az M7 (21 százalék) vonatkozásában számottevő emelkedés figyelhető meg.

A forgalom nagyságát figyelembe vevő relatív baleseti mutató is a közlekedésbiztonsági helyzet javulását jelzi. Az 1 millió járműkilométerre jutó személyi sérüléses balesetek száma a 2007 első félévéhez képest 6,3 százalékkal csökkent.

Ezenfelül a szerencsétlen kimenetelű pályaesemények súlyosságát is figyelembe vevő súlyozott relatív baleseti mutató pedig 15,6 százalékos javulást jelez az előző év hasonló időszakához képest.

A balesetek kiváltó okait vizsgálva elmondható, hogy azok eloszlásában 2008 első félévében a 2007-es esztendőhöz képest csak csekély változás következett be. Továbbra is a figyelmetlen vezetés (25 százalék) vezeti a listát, amelyet a követési távolság be nem tartása követ (17 százalék), míg a harmadik helyet a szabálytalan előzés (16 százalék) miatt bekövetkező balesetek foglalják el.

A halálos balesetek leggyakoribb kiváltó okai között az utolérést, az egyéb járműütközést, a gyalogosgázolást és a szilárd tárgynak ütközést említhetjük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik