Élet-Stílus

Nem kell a kutyának a cicoma

Egy hónapja írtunk arról, hogy mennyire fontos a kutya nevelésében a gazdák „előnevelése”. Épp ennyire fontos azonban, hogy a tulajdonos tisztában legyen az általa választott kutya igényeivel. Az igények függhetnek az állat fajtájától (másra van szüksége egy vadászkutyának, mint egy ölebnek), életkörülményeitől (lakásban vagy udvaron tartják-e), testméretétől, szőrhosszától, életkorától és még sokminden mástól is.

Ha valaki egy adott kutyafajta szerelmese, akkor általában tenyésztőtől vásárol kutyát. Azonban nem árt tudni, hogy létezik úgynevezett fajtamentés is: a fajtamentők egy-egy kutyafajtát karolnak fel, és az adott fajtához tartozó kutyák egyedeit veszik magukhoz, sokszor rendkívül rossz körülmények közül, hogy aztán gazdát keressenek nekik.

Speciális igények

A rengeteg keverék kutya és a menhelyek szűkös lehetőségei miatt az elkóborolt vagy megunt fajtatiszta kutyák ezeken a helyeken nem mindig kaphatják meg azt a figyelmet, fizikai gondoskodást, amire – sokszor speciális igényeiket is figyelembe véve – szükségük van. A fajtamentés fontos és áldozatos feladat, ezért is cél felhívni a figyelmet arra, hogy a tenyésztés, fajta szeretete nem merülhet ki a kiállítások és versenyek látogatásában.

Ha a kutyák speciális igényeiről beszélünk, nem szabad elfelejtkeznünk az állatorvosi, kutyakozmetikai tanácsokról. Ahhoz, hogy a leendő gazda tényleg a neki megfelelő kutyát válassza, ismernie kell annak szőrápolási igényeit, vagy a fajtára jellemző betegségeket. Az ápolási igények nagymértékben eltérhetnek egy rövidszőrű vagy egy hosszúszőrű kutyafajta közt, és a betegségek sem ugyanazok. Vannak fajták, amelyek például inkább ízületi megbetegedésekre hajlamosak, míg mások könnyebben megfáznak. Annak ellenére, hogy ezek a betegségek nem szükségszerűek egy fajtánál sem, a felelős kutyatartó ezen ismeretek birtokában tudja felmérni, képes-e biztosítani a megfelelő körülményeket.

Nem a külcsín miatt fontos (MTI)

Nem a külcsín miatt fontos (MTI)

Nem kell cipőcske

A kutyakozmetika sem csak a szépség ápolására és fokozására szolgál, a szakképzett kozmetikus szőr- és bőrápolási tanácsokkal láthatja el a kutyatartót. A kutyák megfelelően ápolt szőre az állat jobb közérzetéhez járul hozzá: például a nagy melegben bizonyos hosszúszőrű fajták igényelhetik a nyírást, míg más fajták szőre éppen a hőszigetelésben segít. A kutya szőrének ápolása egyszersmind a kutya bőrének átvizsgálásával jár, és ezáltal felfedezhetők a bőrön előforduló sérülések, rendellenességek, vagy akár egy alattomosan megbúvó kullancs.

Ebből is látszik, hogy a kutyakozmetika nem feltétlenül jelent egyet a túlzó, feleslegesnek tűnő cicomával. A kutyák kisgyermekként való felöltöztetése, kicsinosítása egyáltalán nem biztos, hogy jót tesz az állatnak. Azonban mind a kutyakozmetikának, mind a kutyafelszereléseknek lehet hasznos oldala is. Például a téli, fagyos időjárásban bizonyos ebeknek szükségük lehet akár cipőre is lábuk védelmének érdekében. De ha a cipőt a gazdi szórakoztatása céljából adják az állatra, az már akár káros is lehet, hiszen a kutya nem tud benne járni. És a legtöbb kutyának normális terepen sétáltatva alapvetően nincs is szüksége ilyen lábvédő eszközökre.

Maradjon kutya!

Ugyanígy érthető az is, hogy télen a rövidszőrű fajtáknak szüksége lehet melegen tartó ruházatra, azonban ha az időjárás nem kívánja meg, akkor akár árthat is: gátolhatja a kutya ösztönös testbeszédét (farokcsóválást, háton felálló szőrt, fülmozgatást), ezáltal megakadályozva a kutya-ember, vagy a kutya-kutya közti kommunikációt. A kutyák egymás közti kommunikációjuk során sok jelzést adnak le testbeszéddel egymás felé. Ha azonban a jelek félreérthetőek, vagy nem látszódnak, a kutyák össze is verekedhetnek. Vagy a nagy melegben az öltöztetés ahhoz vezethet, hogy befülled a teste, ami aztán túlhevülést vagy megfázást okozhat. Mindent összevetve, egy kutya legyen ápolt, de maradjon kutya.

A kutyatartás esetén tehát rendkívül fontos, hogy a kutyák megkapják, amire szükségük van, de az állattartók ne rugaszkodjanak el a realitásoktól. Mielőtt kutyát választ valaki, érdemes nagyon megfontolnia, mire lesz szüksége az állatnak, és mit tud ő, a gazdi nyújtani neki. Egy jól átgondolt döntés szinte garancia a boldog közös életre, míg egy elhamarkodott, nem megfontolt választás rossz lehet a gazdának, és még rosszabb a kutyának.

Segítségre várnak

Nem kell a kutyának a cicoma 2

Ide kattintva megtekintheti a Tappancs Alapítványtól örökbe fogadható ebeket. Három kutyáról helyeztünk el képeket, rövid ismertetőt, “adatbázisunk” hétről-hétre frissül.


Nem kell a kutyának a cicoma 2

Ide kattintva megtekintheti a Mancs-Rancs Alapítványtól örökbe fogadható ebeket. Három kutyáról helyeztünk el képeket, rövid ismertetőt, “adatbázisunk” hétről-hétre frissül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik