Élet-Stílus

Villámrajtot vett Roger Federer

Az egykori svájci világelső meg sem izzadt az amerikai nyílt teniszbajnokság első fordulójában. A kiemeltek közül a francia Gasquet már a nyitókörben elbukott, a nőknél érvényesült a papírforma.

Az idei évben még egyetlen egy Grand Slam-tornát nem nyert Roger Federer, akinek erre már csak a US Openen van lehetősége. Az előjelek nem igazán kedvezőek, hiszen Rafael Nadal idén bebizonyította, hogy nemcsak salakon, hanem gyors felületen is képes legyőzni svájci ellenfelét.

Federer rajtja mindenesetre jól sikerült, hiszen az év utolsó GS-versenyének első körében kevesebb mint másfél óra alatt átgázolt az argentin Maximo Gonzalezen. Az egyoldalú összecsapáson az első szettben 3:2-ig volt némi esélye a dél-amerikai játékosnak, onnantól kezdve Federer uralta a játékot, és összesen hat gémet leadva 6:3, 6:0, 6:3-al hozta a kötelezőt.

A címvédő bemelegített (MTI/EPA)

A címvédő bemelegített (MTI/EPA)

„Nem különösebben zavar, hogy 4 és fél év után csak a torna második kiemeltje vagyok. A rajongóim fantasztikusak, és folyamatosan azzal biztatnak, hogy még mindig én vagyok a legjobb, és hamarosan visszaülök a tenisztrónra” – nyilatkozta a meccs után Federer, akitől Nadal a múlt héten ragadta el a világranglista első helyét.

A Gonzalez ellen produkciójával elégedett volt a 12-szeres GS-győztes. „Soha nem találkoztam még vele, nem volt alkalmam kiismerni a játékát. Ennek ellenére nem voltak problémáim” – így Federer. A svájcival ellentétben a 12. helyen kiemelt Gasquet máris csomagolhatott.

A francia játékosnak nem volt szerencséje a sorsolásnál, hiszen azzal a Tommy Haas-szal került össze, aki az elmúlt két évben egészen a negyeddöntőig menetelt. A szebb napokat látott német ötszettes csatában, 6:7, 6:4, 5:7, 7:5, 6:2-re diadalmaskodott a 64 (!) ki nem kényszerített hibát ütő Gasquet ellen.

A nőknél a kiemeltek kisebb-nagyobb nehézségek árán, de hozták a kötelezőt. Az első helyen rangsorolt szerb Ivanovics három szettben, a Williams-testvérek és Szafina könnyedén verték ellenfeleiket. A magyar Szávay Ágnes – magyar idő szerint – kedden koraeste megnyerte első meccsét, a következő körben az észt Maret Anit legyőző olasz Tathiana Garbinnal találkozik.

Az első forduló eredményei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik