Élet-Stílus

Újra itthon a pekingi hősök

admin
admin

2008. 08. 26. 09:52

Mintegy ezer rajongó, rokonok, barátok várták kedd reggel a pekingi olimpiáról hazaérkező magyar sportolókat, köztük a kajak-kenu válogatottat és a pólósokat.

A szurkolók és az olimpikonokat hazaváró családtagok, barátok birtokba vették a SYMA rendezvényközpontot. Nem voltak nagyon sokan – mintegy 500-an vártak haza a sportolókat -, amire magyarázat lehet a korai időpont, és nyilván akadtak olyanok is, akik jöttek volna, ha főnökük engedékenyebb. Akik viszont itt voltak, türelmesen vártak. Már reggel bemondta a rádió, hogy a pekingi járat jókora késéssel érkezik meg.

A többség kinn, a csarnok előtt álldogált, arra számítva, hogy előttük gördül majd be a sportolókat szállító busz. Közben benn ment a show”, a terem óriáskivetítőjén a nagy diadalokat élhették át újra azok, akik továbbra sem tudnak betelni Vajda Attila kenus, a női kajakpáros és a férfi vízilabda-válogatott győzelmével. Az olimpiai küldöttség nagyjából háromnegyedórás késéssel, nem sokkal negyed 7 után szállt le Ferihegyen, majd rendőri felvezetéssel érkezett meg a SYMA csarnokba.

Megérkeztek (Galéria)

Megérkeztek (Galéria)

A sportolók a szurkolókat és a televíziós társaságokat, fotósokat megkerülve a hátsó bejáraton vonultak be. Utánuk a nép. A lelkesítő “felkonfot” követően érkeztek meg a terembe az olimpikonok, majd szépen sorjában – előbb a pontszerzők, helyezettek, később az érmesek – a magyar és olimpiai zászlóval feldíszített színpadra léptek – a hosszú utazástól elcsigázott arccal mosolyogtak, integettek az őket ünneplőknek.

Nem csak a nemzeti trikolor, hanem az arpádsávos zászló is feltűnt a színpad előtt egy idős nőnél, majd kisebb lökdösődés kezdődött, amikor valaki rosszallását fejezte ki emiatt.

Közben Kozmann György lépett a mikrofon elé, és arról beszélt, hogy az elmúlt hónap fájdalmaiért némi kárpótlás a Kiss Tamással – a kenu kettesek 1000 méteres távján – szerzett bronzérme, majd a három ezüstéremmel – már korábban hazatérő – Cseh László köszönte meg a szurkolást.

Galéria

Galéria

Az „aranyos” Vajda Attila és a Kovács Katalin, Janics Natasa kajakpáros nem volt túl bőbeszédű. Vajda szerint “nehéz volt, be kellett érni a célba, és ez fontos dolog”; Kovács pedig a bajnoki címet megszerezni vagy megtartani problematikáját feszegető kérdésre úgy válaszolt, megszerezni nehéz volt, társa ehhez azonnal hozzátette, megtartani is. Ezután a férfi vízilabda-válogatott zsebelte be a triplázásért járó jutalmat, az időközben mintegy ezerfős nézősereg tapsát, éljenzését.

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke vette át szót. „Olyan olimpián vagyunk túl, amely után az egyik szemünk sír, a másik nevet. Nyolc olyan tus, találat, gól vagy akció volt Pekingben, ahol elbuktunk egy-egy érmet. Ugyanakkor 16 aranyérmes sportolót tudunk példaképül állítani a fiatalok elé. Büszke vagyok mind a százhetven magyar olimpikonra, akiknek valamennyien világszínvonalú teljesítményt kellett nyújtaniuk, hogy eljussanak Pekingbe. Összefogást sürgetek a sportban, hogy ami nem sikerült most Pekingben, az sikrüljün Londonban” – mondta a MOB első embere. Gyenesei István sportért felelős miniszter azt hangsúlyozta, hogy a magyarokon kívül nem voltak mások, akiknek szurkolását úgy lehetett hallani, mint az övékét. A miniszter hozzátette: a kudarcokat közösen kell vállalni és összefogás kell, hogy Londonban sikeresebbek legyünk.

A Himnusz eléneklése után a sportolók a színpad mögé siettek, és a csomagjaikat kézhez véve távoztak. Már akik tudtak, többüket ugyanis „elkapták” az autogramvadászok, a televíziósok és újságírók. A legnagyobb tömeg Kozmann György körül gyűlt össze, a társát nemrég elveszítő kenus látszólag boldogan, de leplezhetetlen szomorúsággal a szemében, türelmesen válaszolt a többnyire közhelyes kérdésekre.

egyéni győzteseknek járó jutalom kásáséknak?

Gyenesei István sportot felügyelő önkormányzati miniszter azt javasolja, hogy az olimpiai bajnoki címet szerzett férfi vízilabda-válogatott tagjainak pénzjutalmát az egyéni győzteseknek járó 20 millió forintra egészítse ki a kormány. A tárca vezetője ezt az MTV Nap-kelte című műsorában mondta, hozzátéve, hogy a jutalomösszeg megemelésére már a szerdai kormányülésen javaslatot tesz, s reméli, előterjesztése támogatásra talál. Erre már csak azért is van esély, mert az előzetesen vártnál szerényebben szerepeltek Pekingben a magyarok, így a díjazásra elkülönített keret nem merült ki. Az olimpiára vonatkozó premizálási tábla alapján a Kemény Dénes vezette együttes tagjainak 12 millió forint jár fejenként, amelyet 8 millióval növelne meg a miniszter, aki jelezte, hogy indítványa a kapitányra is vonatkozik.

Kásás Tamás, a pólóválogatott egyik menője nem titkolta, boldog, de rettentően fáradt (plusz: elgondolkodott azon, hogy visszavonul a válogatottságtól). A vízilabdázók és Cseh László körül sokan álltak, és Kammerer Zoltánnak is kijutott a vállveregetésből, annak ellenére, hogy a várakozásokkal ellentétben nem nyert aranyat Kucsera Gáborral. Viszont a FigyelőNet munkatársának megígérte, négy esztendő múlva, Londonból hazaérve is itt lesz – az aranygéppel érkezik meg.

Galéria

Galéria

nyilatkozatok

Kamuti Jenő, a MOB főtitkára:
„A vívóktól és a dzsúdósoktól jobb szereplésre, érmekre számítottam. A második héten már, úgy érzem, versenyzőink a magyar sport jelenlegi helyzetéhez képest jó teljesítményt nyújtottak. Ezzel az olimpiával felértékelődtek a helyezések, és sokat kell tenni azért, hogy a jövőben jobb teljesítményeket érjenek el a magyar sportolók. Alaposabb elemzésre van szükség, és ami biztos: nagyobb hangsúlyt kell fektetni versenyzőink mentális felkészítésére.”

Kovács Tamás, a MOB sportigazgatója:
„Tény, hogy a vívók minden idők egyik leggyengébb szereplését produkálták Pekingben. A szakszövetség feladata, hogy megtalálja ennek okait. Már nem vagyok benne a sportágban annyira, mint korábban, de szerintem a felkészülésben lehetett valami hiba, rosszul sikerült a formaidőzítés. Az egész magyar csapat szereplését két oldalról lehet megközelíteni. Egyrészt még mindig jónak mondható, hogy 204 ország közül a 21. helyen végeztünk. Másfelől azonban tudomásul kell vennünk, hogy a magyar sport 1990 óta maga előtt görgette annak a lehetőségét, hogy egyszer összeomlik. Sajnos ez most következett be.”

Kiss Gergely, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó:
„Három olimpián összesen 22 mérkőzésből 19-et megnyertünk, s kiszámoltam, hogy a döntőkben összesen 35 gólt dobtunk. Nem vagyunk hibátlan csapat, de amikor szükséges, akkor tudja, mit kell tennie.”

Varga Dániel, olimpiai bajnok vízilabdázó:
„A bajnoki cím semmiben sem változtatott meg. Eddig is mindent úgy tettem, hogy elérjem a kitűzött céljaimat.”

Kiss Tamás, olimpiai bronzérmes kenus:
„A legnagyobb köszönet Kozmann Gyurinak jár, mert ő segített nekem a legtöbbet a felkészülésben és a versenyben is. Az eredmény számomra is meglepetés, remélem, tudom majd így folytatni. Emberileg nagyon nehéz feldolgozni Kolonics Gyuri halálát, hiszen mindig eszembe jut, hogy hogyan kerültem Kozmann Gyuri mögé a hajóba. Sportolóként viszont mindenképpen mérföldkő ez a siker, aminek köszönhetően elindultam egy hosszú úton. Az, hogy Gyuri mellett folytatom-e, csak rajta múlik.”

Janics Natasa, háromszoros olimpiai bajnok kajakos:
„Ötszázon párosban nagyon oda kellett tenni magunkat erőben, fejben, lélekben egyaránt. Sokat küzdöttünk ezért a párosért és úgy érzem, meglett az eredménye.”

Kovács Katalin, kétszeres olimpiai bajnok kajakos:
„Örülök az érmeknek. Az első dolgom, hogy pihenjek, kikapcsolódjak, a családommal legyek. Nem szeretnék most versenyekkel, edzőtáborral foglalkozni, még nem tudom, mit hoz a jövő, folytatom-e, vagy kihagyok egy kis időt.”

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.