Élet-Stílus

Oroszlánmentés Romániából

A romániai Brailában található állatkert oroszlánkölykei tavaly nyáron születtek. Szegényesen felszerelt ketrecekben tartották őket, védtelenek voltak a mostoha időjárással szemben, és megfelelő mozgásra sem volt lehetőségük. Az állatkertnek nem volt elegendő pénze megfelelő táplálékra: a kölykök vészesen alultáplálttá váltak, szőrük pedig kikopott a nem megfelelő ellátás, a folyamatos betegségek és megpróbáltatások miatt.

A kölykök már jó helyen vannak (NÉGY MANCS)

A kölykök már jó helyen vannak (NÉGY MANCS)

Második esély a rezervátumban

Az ilyen rossz anyagi helyzetű állatkertekben a kölyköket turisztikai látványosságként fotózásokhoz használják, vagy az illegális állatkereskedelem áldozativá válnak. Ekkor lépett akcióba a NÉGY MANCS Alapítvány, és megszervezte az állatok elszállítását Lionsrockba. Az „Oroszlánszikla” névre keresztelt, keresztelt, dél-afrikai 1250 hektár területű parkba olyan nagymacskák kerülnek, akik sokat szenvedtek cirkuszokban vagy állatkertekben.

A Lionsrock a NÉGY MANCS 4. vadasparkja, ami a három medvepark után (Németország Románia és Bulgária) egy teljesen új terület. Miután a projektet a turisztikai minisztérium és a tartomány környezetvédelmi és gazdasági ügyek osztálya jóváhagyta, egy évvel ezelőtt, 2007 február 1-én elindult a vállalkozás, lehetővé téve azoknak a nagymacskáknak a védelmét, amelyek kihasznált és gyakran durva körülmények között születtek és éltek.

A szabadság első pillanata (NÉGY MANCS)

A szabadság első pillanata (NÉGY MANCS)

Falkákban élnek szabadon

A Johannesburgtól három órányi autóútra található menhely már 36 oroszlán, 1 bengáli tigris, 2 leopárd, 2 karakál, és 2 vadkutyának ad otthont. Az oroszlánok 3-14 főből álló falkákban élnek, ezek részben egy-egy család alkotta csoportok, de van, amikor más családból származó oroszlánok is csatlakoznak hozzájuk.

Tág, természetes, szavanna jellegű terepen mozoghatnak, amelyen búvóhelyek és éjszakai kennelek találhatók. Az állatokat fel nem dolgozott hússal etetik azért, hogy az a természetes táplálkozásukhoz minél inkább hasonlítson. Általában egy héten kétszer kapnak enni, mivel az oroszlánok egyszerre egy nagyobb adag húst esznek meg.

Lionsrock várja a nagymacskákat

A parkban a mindennapi normák és szabályok is kialakultak: a vadászat és a ragadozók szállítása szigorúan tilos a rezervátum területén. A terület nagysága és adottságai lehetőséget nyújtanak az állatoknak, hogy családokban élhessenek és gyakorolhassák természetes viselkedésformájukat.
Pár hónap elteltével az első lakók teljesen megszokták új otthonukat, szemmel láthatóan határozottan és ösztönösen mozognak a számukra kialakított és elkerített vadonban.

Méltó környezetben (NÉGY MANCS)

Méltó környezetben (NÉGY MANCS)

Lionsrock remélhetően számos állatnak lehet élete második lehetősége, és második otthona nemcsak Dél-Afrikából, hanem Európából is. Több ezer oroszlánt altatnának el szabályellenesen és indokolatlanul a világon, hacsak az ilyen alternatív módszerek nem nyújtanának megoldást.

segítségre várnak

Oroszlánmentés Romániából 4

Ide kattintva megtekintheti a Biatorbágy és Vidéke Állatvédő Egyesülettől örökbe fogadható ebeket. Három kutyáról helyeztünk el képeket, rövid ismertetőt, “adatbázisunk” hétről-hétre frissül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik