Élet-Stílus

Az Európai Kulturális Parlament tagja lett Méhes Károly író

Az Európai Kulturális Parlament (EKP) tagjává választották Méhes Károly írót. Erről a Pécsett élő alkotó tájékoztott.

A 43 éves Méhes Károly észt és fehérorosz ajánlás nyomán a napokban lett a negyven ország száznegyven képviselőjét tömörítő EKP egyedüli magyarországi tagja, és olyan kiválóságokkal dolgozhat együtt, mint Umberto Eco író-filozófus vagy Jorge Sampaio volt portugál elnök.

Az Európai Bizottság indítványa nyomán 2001-ben, Strasbourgban alakult EKP alapgondolata a kulturális-művészi elképzelések, ötletek összefogása, erősítése, elsősorban egy eleven európai hálózat kiépítésével. Évenkénti összejöveteleiket mindig Európa aktuális kulturális fővárosában tartják, s azokon egy, a kultúrát érintő konkrét témát vitatnak meg, mint például
“Miképp segítheti az európai kultúra az európai összefogást?”.
Az idei kulturális parlamenti ülésnek október 24. és 26. között Liverpool ad otthont, a tanácskozás címe: “Kultúra, média és demokrácia”.

Méhes Károly azt mondta: mindenképp jó, ha az egyik fontos európai kulturális fórumnak van képviselője Magyarországról, és a maga részéről szorgalmazni fogja azt is, hogy két év múlva az EKP soros ülését a három kulturális főváros közül Pécsett tartsák.

Méhes Károly 1991-ben diplomázott a Janus Pannonius Tudományegyetem magyar-esztétika szakán, egyetemi évei alatt egy szemesztert az Egyesült Államokban, a pennsylvaniai Indiana Egyetemen töltött ösztöndíjasként. Azóta az Új Dunántúli Napló újságírója.

Verseit, elbeszéléseit és fordításait 1983 óta közlik irodalmi lapok, eddig tizenöt önálló kötete, köztük verseskötetek, novellák, elbeszélések és egy regény jelent meg, két műve német nyelven is olvasható. Munkásságát Radnóti- (1996) és Déry Tibor-díjjal (2000) ismerték el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik