Élet-Stílus

Bryanték legyőzték a döntőben a világbajnokot

A várakozásoknak és az erőviszonyoknak megfelelően az NBA-sztárokkal felálló amerikai válogatott a döntőben 11 ponttal legyőzte a világbajnok spanyol csapatot és megnyerte a pekingi olimpia férfi kosárlabdatornáját.

A csoportmeccsek során már összefutott a két együttes, akkor a Mike Krzyzewski által irányított csapat óriási különbséggel, 37 ponttal verte az ibériaiakat. A finálé első percei is az amerikaiak szája íze alakult, hiszen LeBron James triplájával azonnal magukhoz ragadták a kezdeményezést. A spanyolok azonban ezúttal nem adták meg magukat olyan könnyen, és az első negyedben többször is átvették a vezetést.

Egyik csapat sem foglalkozott sokat a védekezéssel, mind két oldalon elképesztő ütemben termelték a pontokat. Az amerikaiaknál Wade, James és Bryant volt igazán elemében, a spanyoloknál Pau Gasol mellett a fiatal Ruby Fernandez brillírozott.

Az új Dream Team (MTI/EPA)

Az új Dream Team (MTI/EPA)

A rendkívülien feszült összecsapáson többször is majdnem elszabadultak az indulatok, a helyzeten a kritikán aluli bírói produkció sem segített. Szerencsére néhány kisebb lökdösődést és szópárbajt nem számítva a sztárok inkább a játékkal voltak elfoglalva.

A szünetig az amerikaiak nyolcpontos előnyt szereztek, de a fordulás után nagy rohamra indult a spanyol együttes Reyes és Ruby Fernandez vezérletével. Négy egységre is feljött a világbajnok együttes, de az amerikaiaknál mindig volt valaki, aki gondoskodott a vezetés megőrzéséről.

Az záró felvonásban két pontra is csökkent a különbség, ennél közelebb azonban nem tudott férkőzni Spanyolország. Két bedobott büntetővel a New Orleans Hornets irányítója, Chris Paul eldöntötte az összecsapást, melyet végül 11 ponttal az USA csapata nyerte.

Férfi kosárlabda
Döntő:
Egyesült Államok-Spanyolország 118-107 (38-31, 31-30, 22-21, 27-25)

Bronzmeccs:
Argentína-Litvánia 87-75 (24-21, 22-13, 22-15, 19-26)

Végeredmény:
1. Egyesült Államok (LeBron James, Dwyane Wade, Carmelo Anthony, Jason Kidd, Tayshaun Prince, Carlos Boozer, Chris Bosh, Dwight Howard, Chris Paul, Michael Redd, Deron Williams, Kobe Bryant)
2. Spanyolország
3. Argentína
4. Litvánia

Ajánlott videó

Olvasói sztorik