Élet-Stílus

Messiék olimpiai bajnokok

Argentína 1-0-ra legyőzte Nigériát a labdarúgótorna döntőjében, ezzel a dél-amerikai válogatott megvédte címét a pekingi ötkarikás játékokon.

Nagy-Britannia (1908, 1912) és Magyarország (1964, 1968) után Argentína a harmadik olyan csapat, amelyik megvédte olimpiai elsőségét férfi labdarúgásban. A dél-amerikaiak a pekingi döntőben aratott sikerükkel ráadásul visszavágtak Nigériának az atlantai aranycsatában elszenvedett 3-2-es vereségért.

Az első félidő közepes iramot és kevés helyzetet hozott. A találkozó elején argentinok birtokolták többet a labdát, és ha 18. percben Di Maria a kapuval szemben nem a levegőt rúgja szét, könnyen vezetést is szerezhettek volna. Később kiegyenlítetté vált a mérkőzés, majd a nigériai Isaac a meccs addigi legnagyobb helyzetét puskázta el. Elbambult a kapu előtt, ám a lábáról így is majdnem a kapuba pattant a labda.

A szünet előtt Monzon, majd a második félidő elején Messi eresztett meg egy ígéretes lövést. De az eredmény nem változott – egyelőre. Az 58. percben aztán egy ellentámadás végén megszerezte a vezetést az argentin válogatott.

Argentin öröm (Galéria)

Argentin öröm (Galéria)

Az egész olimpiai tornán nagy kedvvel és jól futballozó Messi remekül indította Di Mariát, aki a felezővonaltól indulva tört kapura, majd 16 méterről Vanzekin fölött a hálóba emelt. Nigéria hiába játszott fölényben a hátralévő időben, nem tudott egyenlíteni, csak helyzetekig jutott el. De a szórványos argentin kontrák sem vezettek eredményre. Maradt az 1-0, így akárcsak Athénban, Pekingben is Argentína nyerte a labdarúgótornát.

A Nemzeti Stadionban, azaz
a Madárfészekben lejátszott döntőt magyar bírótrió dirigálta, a sípot Kassai Viktor fújta. A teljesítményére nem lehet panasz. Az esetek nagy többségében jó ítéletet hozott.

Döntő:
Argentína-Nigéria 1-0 (0-0)
Peking, Nemzeti Stadion, v.: Kassai
Gól: Di Maria (58.)
Argentína: Romero – Garay, Monzon, Zabaleta, Pareja – Gago, Riquelme, Mascherano – Di Maria (Banega, 87.), Messi (Lavezzi, 90.), Agüero (Sosa, 78.)
Nigéria: Vanzekin – Okonkwo, Apam, Adeleye, Adefemi – Kaita, Ajilore, Isaac (Ekpo, 89.), Obinna – Okoronkwo (Anichebe, 68.), Odemwingie

A 3. helyért:
Brazília-Belgium 3-0

Ajánlott videó

Olvasói sztorik