Élet-Stílus

Az MDF kötelező betétdíjat akar az italos palackokra

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) kezdeményezi a kötelező betétdíj bevezetését a palackokra és italdobozokra - jelentette be Katona Kálmán, az MDF országgyűlési képviselője.

A kötelező betétdíj létjogosultságát alátámasztja a képviselő szerint, hogy a gyűjtőszigetekre alapozott szelekció nagyon drága, alacsony hatékonyságú, és nemkívánatos szemétdombokkal lepi el Budapestet.

A lakosság egyre nehezebben viseli el a rendetlenséget, különösen vasárnap esténként elviselhetetlen a helyzet – fogalmazott a politikus, aki a sajtótájékoztatón olyan képeket mutatott, amelyeken a szelektív hulladékgyűjtők mellett hatalmas kupacban áll a szemét.

Oláh Lajos, a környezetvédelmi tárca államtitkára úgy nyilatkozott: az MDF-javaslatát még nem látták, ám ha megérkezik a minisztériumba, tüzetesen megvizsgálják.

Az államtitkár ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a betétdíj bevezetése csak egy módszer lehet a sok közül a magyarországi környezet tisztábbá tételére. Álláspontja szerint e területen gyökeres szemléletváltásra lenne szükség, a környezettudatosság széleskörű elterjesztése segítene a leginkább.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik