Élet-Stílus

Kozmannék szenzációsan lapátoltak

A középfutamokkal folytatódtak a kajak-kenu-versenyek: K-1 1000 méteren Benkő Zoltán, a C-2-eseknél ugyanezen a távon Kozmann György és Kiss Tamás harcolta ki a döntőbe jutást.

Benkő hajszál híján lemaradt

A magyar kajakos 1000 méter egyesben a második helyen végzett az időfutamában, így a középfutamből kellett kiharcolnia a döntőbe jutást. Benkő Zoltán, ha nem is könnyen, de megszerezte a harmadik, finálét érő helyet.

A rajtja nem sikerült jól a Győri Graboplast VSE 25 éves lapátforgatójának, de 250 méternél már ő haladt az élen. Féltávnál viszont már csak a negyedikként lapátolt, a német Hoff, a horvát Janic és a portugál da Silva mögött.

Benkő nagyon kihajtotta magát (MTI)

Benkő nagyon kihajtotta magát (MTI)

Velük volt harcban a táv másik felében is. A német a hajrában mindenkit lehagyott, Janics Natasa öccse pedig magabiztosan szerezte meg a második helyet. Benkő óriási csatában volt a portugállal a harmadik helyért, és végül ha centikkel is, de hamarabb rúgta be a hajóját a célba.

A szerdai versenynap másik magyar érdekeltségű futamát, a kenus párosok 1000 méteres középfutamát – Kozmann Györggyel és Kiss Tamással – 10:30-kor rendezik.

nyilatkozat

Benkő Zoltán:
“Szoros lett a vége, nem éreztem, hogy a portugál így fel fog jönni. Láttam, hogy a német és a horvát ott van mellettem, a portugálra nem számítottam. Úgy érzem, nagyon besavasodtam. A szembeszél sose fekszik nekem, így most sem feküdt, a végén nem tudtam kiadni magamból azt, amit igazán tudok. Ugyanúgy mentem, mint múltkor szélcsendben, ötszáznál már éreztem, hogy egy kicsit nyújtanom kellene, fel is jöttek rám, el is mentek mellettem, de a végére már nagyon bekötöttek az izmaim. Ezzel együtt továbbra is a negyedik-hatodik hely valamelyikére várom magam.”

Kozmannék szenzációs futama

Kozmann eredetileg Kolonics Györggyel indult volna a játékokon, kettősük mindkét távon dobogóesélyesnek számított, a kétszeres ötkarikás bajnok társ azonban július 15-én, edzés közben elhunyt. A tragédia sokkolta az egész csapatot, különösen Kozmannt, aki néhány napig nem is tudta, folytassa-e egyáltalán a felkészülést és pályafutását, végül azonban úgy döntött, hogy a Kolonics által is kedvelt Kiss-sel elindul Pekingben, és megpróbál méltóan tisztelegni sporttársa és barátja emléke előtt.

Hétfői előfutamában negyedik lett a frissen alakult magyar duó, ezzel akkor éppen lemaradt a fináléról. Szerdán nyílt lehetőség a javításra, és a kettős élt is az alkalommal.

Elérték céljukat (MTI)

Elérték céljukat (MTI)

A rajtnál beragadtak a magyarok, akik 600 méterig a 4-5. helyen utaztak a mezőnnyel, majd robbantottak, és 750-nél már a második helyen haladtak a kínaiak mögött. A hazai kettes a hajrára elfogyott, Kozmannék viszont remekül tartották magukat, vezettek is egy ideig, végül a lengyel páros mögött megszerezték a második helyet, és magabiztosan jutottak be a fináléba.

nyilatkozatok

Kiss Tamás:
“Az volt a taktikánk, hogy az első 500-at egy kicsit lazábban, olyan jólesően megcsináljuk, hogy azért meglegyen a hajónak az a jó futása, ami kell, féltávnál pedig indítunk egy nagyot. Akkor fel is jöttünk a mezőnyre, és hárman együtt el is léptünk a többiektől, az utolsó 200-on pedig beleadtuk, ami maradt. Az időjárás nem kedvezett nekünk, balos szél van, én jobbos vagyok, plusz erőfeszítésbe került, hogy egyenesben tartsam a hajót. Jobb szélviszonyok között tudunk még egy kicsit gyorsabban is menni. Otthon azt mondtuk magunknak, ha már döntőbe kerülünk, maximálisan elégedettek leszünk. Most egy nagy kő esett le a szívünkről, és már teljesen felszabadultan tudunk odaállni a döntőre.”

Kozmann György:
“Jóval jobban éreztük magunkat ebben a versenyben, mint az előfutamban. Azt egyébként magamra vállaltam, bevallottam a Tamásnak, hogy ha van egy B variáció, én mindig azt választom. Az A lett volna az, hogy az előfutamból jutunk tovább, a B pedig ez. Nekem kell a feszültség, a tét ahhoz, hogy neki tudjak feszülni. Ez most be is jött. Egyébként úgy voltunk vele, hogy jó, ha van ez a szerdai futam, mert közös versenyzésünk nem sok volt eddig, és elég szokatlan helyzet ez így nekünk. Csak jót tett nekünk, hogy kellett még menni. Öregedtem megint egy jó pár évet ezzel a mai nappal, lelkileg óriási teher volt rajtunk, hogy döntőbe jussunk. Akár itt be is fejezhettük volna, ha így történik, szerintem gyalog hazaindulok. Azt gondolom, éretten, profi versenyzők módjára álltuk a próbát. Melankolikus volt az eleje, ha mondhatjuk így, ez egy kicsit ijesztő belülről is, de előzőleg mondtam Tamásnak, hogy nagy a szembeszél, és akik nagyon bekezdenek, hamar elfáradhatnak. Erre számítottunk, be is jött.”

Ezzel eldőlt, hogy az összes 1000 méteres távon lesz magyar a döntőben.

Csütörtökön 500 méteren rendeznek középfutamokat, a magyarok három számban lesznek érdekeltek: kajak egyesben Vereckei Ákos, míg kenuban Vajda Attila, illetve a Sáfrán Mihály, Sáfrány Mátyás duó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik