Élet-Stílus

Elődöntőben a kézilabda-válogatott

A magyar női kézilabda-válogatott a negyeddöntőben remek játékkal lepte meg az előzetesen esélyesebbnek tartott románokat, és teljesen megérdemelten jutott az elődöntőbe.

A legalább 200 szurkolótól – illetve a dísztribünön Gyenesei István sportot felügyelő önkormányzati minisztertől is – támogatott magyar csapat jó kezdéssel hálálta meg a kedves fogadtatást az Olimpiai Sportközpont Csarnokban, ugyanis Vérten már a 36. másodpercben betalált.

Görbicz „csípőből” növelte az előnyt, ám a románok 3-3-nál utolérték a Hajdu-együttest. Ferlingék azonban nem hagyták magukat: néhány nagyszerűen kivédekezett – vagy Pálingeren elhalt – támadást követően 6-3-ra elhúztak. A rivális Maier révén feljött egy gólra (7-6), ám Kovacsicz szemtelen ejtésével ismét visszaállt a különbség (9-6). A 18. percre ismét elolvadt az előny, majd újabb fordulatként a piros-fehér-zöldek három góllal “köszönték meg” Neagu kiállítását.

Ferling volt a csapat egyik legjobbja (Galéria)

Ferling volt a csapat egyik legjobbja (Galéria)

Az elképesztő formában lévő Maier megszerezte nyolcadik (!) találatát, ám az olimpián eddigi legjobb teljesítményükkel előrukkoló magyarok – akiknél nyolcan is feliratkoztak a góllövők közé – 16-14-gyel vonulhattak be az öltözőbe.

Szünet után az ellenfél egyre tanácstalanabbul próbálkozott, miközben Szamoránsky villámgyorsan kettőt is bevágott, ekkor már 22-16-ot jelzett a nagyóra. Gheorghe Tadici időt kért, ám a tomboló szurkolók nem hagyták lelassulni a magyar válogatottat, amelyben ekkor főként Vérten villogott.

A románok felkapaszkodtak három gólra, ám Pálinger hetest védett, Tóth pedig emberhátrányból is eredményes volt. A rivális 30-21-nél megroggyanni látszott, ám a magyaroknak az elmúlt évek statisztikái alapján ekkora előny sem volt mindig elég…

Ezúttal viszont – bár Tomorinak végleg el kellett hagynia a pályát, sőt, kettős emberhátrány is kialakult – nem volt visszaút az ellenfél számára. A 28. percben 32-27 volt az állás, a végén pedig 34-30, így a magyar csapat jutott be az elődöntőbe.

nyilatkozatok

Hajdu János szövetségi kapitány:
“Teljesen feltérképeztük őket, nagyon sok statisztikát átnéztünk, ismertük a lőlapjukat, hogy a kapusok mit csinálnak. Háromszor tartottunk megbeszélést, videózást, tacepaókat tettünk ki a falra, hogy kinek mit kell csinálni. Tudtuk, hogy nyerhetünk. A románok féltek tőlünk, ezt lehetett érezni. A Koreától elszenvedett tízgólos vereség után mintha rugó lökné a csapatot, úgy pattant ki a gödörből.”

A kapitány az elődöntőről:
“Ha kikapunk lemondok, ha győzünk, maradok.”

Tóth Tímea:
“Tudtuk, akkor nyerhetünk, ha mindenki 110 százalékot nyújt, s ez történt. Egységesebbek voltunk, mint a románok. Innentől nem érdekel, mi lesz velem, ha kell, majd befekszem a kórházba, az a lényeg, hogy elődöntőt játszhatunk.”

Ferling Bernadett:
“Régen játszottunk ilyen jól. Álmában sem gondolta volna senki, hogy ilyen nagyszerű teljesítményre képesek leszünk. Azt hittem, hogy fej fej mellett haladunk majd a románokkal, s így nyerünk. A Dél-Koreától elszenvedett vereség után kibeszéltünk magunkból mindent, próbáltunk segíteni egymásnak. Ma mindegy volt, ki állt be vagy jött le, mindenki csodálatosan játszott.”

Pálinger Katalin:
“Taktikusan, okosan játszva győztünk egy nagyon jó együttes ellen. Nagyon büszke vagyok a csapatra. Miután Koreától kikaptunk, Hajdu János azt mondta nekünk, hogy a románok elleni lesz a legfontosabb meccsünk az olimpián, az életünkért játszunk. Sokat segített a magyar közönség, az ő szurkolásuk a románokat egy kicsit visszavetette. Ha így játszunk az elődöntőben, akkor ott is lesz esélyünk győzni, mert most mindenki elhitte magáról, hogy mit tud.”

Cristian Gatu, a román szövetség elnöke:
“Számomra ez az eddigi legfájóbb vereség az olimpián. Az első félidőben még viszonylag elfogadhatóan játszottunk, de a második játékrészben összeestünk. Az utolsó pillanatig a sikerben, a csodában, így még inkább fáj a kiesés. Kiderült, hogy egy szépet álmodtam. A továbbiakban is hajtanunk kell, nem mindegy, hogy hányadik helyen végzünk.”

Gheorghe Tadici, a románok szövetségi kapitánya:
“Támadásban rengeteget hibáztunk. A magyar csapat nálunk sokkal motiváltabb volt, és rászolgált a győzelemre.”

A 11 gólos Ramona Maier:
“Azt hiszem, felesleges a góljaimról beszélni. Mindenkinek a legjobb formáját kellett volna nyújtania. Csapatmunkára lett volna szükség, nem pedig egyéni alakításokra. Ebben a magyarok feltétlenül jobbak voltak.”

Női kézilabda, negyeddöntő:
Magyarország-Románia 34-30 (16-14)
Peking, 1200 néző
Magyarország: Pálinger Katalin – Ferling Bernadett 6, Vérten Orsolya 6, Görbicz Anita 4/1, Tóth Tímea 5, Kovacsicz Mónika 7, csere: Szamoránsky Piroska 3, Tomori Zsuzsanna 1, Szűcs Gabriella 2
A román gólszerzők: Maier 11/3, Neagu 6, Amariei 3, Olteanu 3, Elisei 3, Meirosu 2, Stanca 1, Bradeanu 1
Hétméteres: 1/1, illetve 4/3
Kiállítás: 14, illetve 4 perc

További eredmények:
Norvégia-Svédország 31-24
Koreai Köztársaság-Kína 12 ó
Oroszország-Franciaország 14:15 ó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik